dinsdag 15 juni 2010

Churchill: Sebastian Haffner

Sommigen mensen zijn "larger than life" en dat geldt zeker voor Sir Winston Churchill. Geboren in het beroemde adellijke geslacht van de hertogen Marlborough behoorde hij tot de hoge Engelse adel. Zijn vader, Lord Randolph Churchill, richtte de conservatieve partij op en was van 1880 tot 1886 de machtigste politicus van Groot Brittanniƫ. Hij trouwde met Jennie Jerome: een Amerikaanse miljonairsdochter en een van de grootste schoonheden van de eeuw. Hun eerste zoon, Winston Churchill, werd geboren in de damesgarderobe van Blenheim Palace omdat Jennie ondanks een vergevorderde zwangerschap toch naar een bal wilde.

Zijn jong gestorven vader (hij werd maar 45 jaar) had nooit veel aandacht voor zijn oudste zoon en beschouwde hem als een totale mislukking. Op school was Winston een rebel: hij weigerde zich aan te passen aan het Engelse onderwijssysteem en kwam er tegen in opstand. Hij kreeg het zwaar te verduren, ging van school naar school en leerde in al die jaren helemaal niks. Winston Churchill schreef later over zijn jeugd: "het was niet alleen de naarste, maar ook de meest eenzame en meest onvruchtbare periode in mijn leven".

Uiteindelijk kwan Winston met veel moeite bij het leger: hij zakte tweemaal voor het toelatingsexamen en slaagde de derde keer met zo'n slechte cijferlijst dat het alleen voor de cavaelerie voldoende was (Cavaleristen mochten dommer zijn dan infanteristen, omdat ze rijker moesten zijn; paarden waren duur.) In het leger bloeide de dan twintigjarige Churchill helemaal op: sterker nog 5 jaar later was hij een nationale held en een bekende schrijver. En dat was nog maar het begin...

Ik ga niet het hele leven van Churchill navertellen maar ik hoop dat je met deze inleiding de smaak te pakken hebt gekregen. Churchill was niet alleen een complexe en facinerende man; hij leefde ook nog eens in een periode waarin er allerlei grote historische gebeurtenissen plaatsvonden. Sebastian Haffner (een Duitser!) weet het verhaal beknopt en meeslepende te vertellen. Een echte aanrader!

Reserveer Churchill in onze catalogus

Geen opmerkingen: