maandag 6 november 2017

Blauwe hond

Na een familietragedie moet de elfjarige Mick verhuizen van wereldstad Sydney naar zijn opa in de outback van West-Australië. Het leven op de afgelegen veeboerderij is totaal anders dan hij gewend is met de enorme hitte, de gevaarlijke dieren en bosbranden. Het is een hard en eenzaam leven voor een kleine jongen. Maar dan slaat er een cycloon toe en vindt Mick in de modder van de rivier een puppy...

Blauwe hond is het geweldige jeugdboek van Louis de Benières waarin hij met liefde het leven en het landschap in de outback van West-Australië beschrijft en hoe een stadsjongen daar zijn plek vindt.

Vijfentwintig jaar geleden heb ik een half jaar door Australië gereisd. Dat ging natuurlijk low-budget en de allergoedkoopste vlucht naar Australië was toen naar Perth, de hoofdstad van West-Australië. En West-Australië vond ik achteraf ook het mooist met die enorme verlatenheid en indrukwekkende natuur. En daar zag je ook de typische Australisch boer in een korte broek, vettige hoed en een stoffige Toyota pick-up truck met hond. En dan kon je je wel voorstellen dat het leven daar niet gemakkelijk was. De opa van Mick is zo'n boer die de eindjes aan elkaar probeert te knopen op zijn cattle-station in de Pilbara regio in het noorden van West-Australië. En dan krijgt hij er ook nog ineens de zorg voor zijn kleinzoon erbij.

Mick maakt allerlei avonturen mee: samen met Aboriginal Taylor Pete knapt hij de oude motor van zijn vader op en gaat daarmee rondrijden in de omgeving. Hij ontdekt een oud Aboriginal heiligdom, maakt een cycloon mee, vecht met een grote hagedis en helpt hij mee de boerderij te redden van een bushfire. En hij wordt ook nog verliefd op de onderwijzeres die hem thuis les geeft. En hij vindt een puppy en die twee worden onafscheidelijk. Grappig is ook het gebruik van typisch Australische termen in het verhaal zoals whitefella (blanke man), bush tucker (eten uit de wildernis) en boomer (grote mannetjes kangoeroe). Achterin het boek zit een verklarende woordenlijst.

Blauwe hond is een super leuk jeugdboek dat zeker jongens zal aanspreken maar voor volwassenen ook niet verkeerd.
   
Reserveer Blauwe Hond in onze catalogus.          

Geen opmerkingen: