zaterdag 2 februari 2013

Faust, de duivelskunstenaar - Pieter Steinz



Van de achterflap
Dodenbezweerder, sterrenwichelaar, alchemist- Johannes Faust (1480-1540) was van alle markten thuis. Maar het was zijn pact met de duivel dat hem tot een van de geliefdste personage in het theater en de literatuur maakte.
Een levenslange fascinatie voor de Duitse magiĆ«r zette Pieter Steinz aan tot een reis door de tijd en door Europa, op zoek naar de ziel van Faust. 
Wat weten we over zijn leven? In welke Nederlandse kastelen spookte hij rond? Waarom lieten zo veel schrijvers en kunstenaars zich door hem inspireren? Hoe werd hij misbruikt door dominees, patriotten, communisten en nazi's? En wat heeft hij ons vandaag de dag nog te zeggen?



Pieter Steinz raakte gefascineerd door Faust toen hij met zijn ouders het kasteel van Waardenburg bezocht. In dit kasteel zou Faust volgens de overlevering zijn schuld aan de duivel  moeten inlossen. In de vele, vele werken die over Faust zijn geschreven staat steeds weer het dilemma centraal van Faust die de afspraak maakt met de duivel (Mephisto) dat hij na zijn dood afstand doet van zijn ziel in ruil voor rijkdom, kennis en roem. Een thema dat nog steeds actueel is en blijft.

Zijn boek De duivelskunstenaar, de reis van Doctor Faust door 500 jaar cultuurgeschiedenis is het resultaat van deze fascinatie. Maar wie was Faust? Is hij bedacht door degene die voor het eerst over Faust schreef of ontstonden de verhalen en toneelstukken over een persoon die werkelijk geleefd had?
Steinz reist door heel Europa en bezoekt “Faustplekken” en raadpleegt overal Faust-specialisten om antwoord te zoeken deze vragen. Over de historische figuur Faust is weinig bekend, dus bezoekt Steinz ook plaatsen die met de literaire Faust van doen hebben.
En dat vond ik het interessantste hoofdstuk in zijn boek. Kleine beroepstic???
In dit hoofdstuk lees je over Christopher Marlowe, Marieke van Nieumeghen, Thomas Mann, Klaus Mann en "goodl old" Harry Mulisch. En er is een behoorlijk deel gewijd aan de Faust van Johann Wolfgang von Goethe vanwege zijn grote invloed.

Het leuke van dit boek is dat Steinz het geschreven heeft als een reisreportage en ook een kaart heeft opgenomen zodat deze Faustplekken nagereisd kunnen worden.
Ik vond het een levendig boek met weliswaar veel informatie, maar -niet onbelangrijk - ook prima te lezen voor niet-ingewijden (zoals ik).
Prachtig zijn ook de treffende slotwoorden van het boek van Hugo Claus uit zijn operalibretto: Georg Faust.

Nog steeds klotst de zee van zijn gedachten
tegen het donker strand van onze nachten

Pieter Steinz geeft dinsdag 12 februari een lezing over dit boek in de bibliotheek.
Een week later wordt de film twee keer vertoond in Filmhuis Hengelo.

Reserveer De duivelskunstenaar hier in onze catalogus

Geen opmerkingen: