maandag 16 februari 2009

As it is in heaven


Een internationaal beroemd dirigent krijgt een hartaanval en moet noodgedwongen rust nemen. Hij keert anoniem terug naar zijn geboortedorp in het noorden van Zweden, waar hij overigens niet erg gelukkig was. Daar komt hij in aanraking met het plaatselijke koor en besluit dit te helpen met repeteren. Daarmee verandert hij niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van alle dorpsbewoners.

Een eenvoudig verhaal, maar ik heb van begin tot eind gefascineerd zitten kijken. Scandinavische films hebben altijd iets bijzonders, al was het maar door dat 'rare taaltje'. Maar er is meer.

In het geval van deze film is dat de wonderlijke dubbele laag in het verhaal. Ik realiseerde het me pas na afloop, maar dan vallen ook ineens veel stukjes op hun plek en wil je de film beslist nog een keer zien. Nog wondelijke vind ik het, dat ik nergens een Nederlandstalige recensie tegenkom die het hier over heeft.

Wat zie ik dan?
Zonder ook maar ergens letterlijk te verwijzen naar de Bijbel worden in deze film doorlopend paralellen getrokken met het verhaal van de Verlosser. Een man die ineens in een dorp verschijnt, volgens de geruchten beroemd, maar niemand weet eigenlijk waar hij vandaag komt. Hij maakt iets los in de mensen, maakt ze vrij en roept daardoor weerstand op bij de zittende 'macht'. Er is een liefje dat door de dorpsbewoners voor hoer wordt uitgemaakt, een soort doping, een laken waarop de gewonde man wordt gedragen, een verrader, een 'samenzang' van alle volken, en zelfs een God. En om alles helemaal af te maken heet de hoofdpersoon Daniël en de vrouw, die met het speciaal voor haar gecomponeerde lied (Nederlands ondertiteld) haar levensboodschap de wereld in zingt, Gabriëlla. Ik bedoel maar...

Ik vind het een mooi gegeven, omdat ik de wereld van de klassieke muziek een beetje ken en veel herken ik de worsteling van de violist/dirigent, het bevrijdende van zingen en de bekrompenheid van zo'n kleine gemeenschap. Ook vind ik het leuk om een film te analyseren en de bedoelingen van een regisseur te proberen begrijpen. En daarbij komen er gewoon mooie muziek en hele naturelle, menselijke acteurs in voor. Wie beter thuis is in de Bijbel dan ik zal er vast nog meer paralellen uithalen. Ik hoor het graag!


TrailerGabriëlla's song (kijk- en luistertip)Reserveer in onze catalogus

9 opmerkingen:

De Eeuwige Bron zei

Kippenvel. Echt prachtig. Komen er meer van dit soort liederen in voor?

Astrid zei

Dag Sofie,
Ja, er komt meer van dit soort muziek in voor, maar dit is enige volledige nummer dat je hoort. Het heeft ook een heel speciale betekenis in het verhaal. De film eindigt wel met een prachtig 'hemels' samenzang. Maar daar verklap ik verder niks over. Gewoon gaan zien.
(Helaas zijn 2 andere fimpje niet meer beschikbaar, dus die heb ik verwijderd. Als ze terugkomen, zet ik ze er weer bij!)

Astrid zei

Na een stille vloek zijn de eerste films weer teruggezet, want er is ineens weer beeld!

Bibliotheek Wierden-Enter zei

Wij hebben deze film in onze Biblioscoop gedraaid. Ik was er zelf niet bij, maar een collega van mij wel.
Hij vertelde me dat het publiek na afloop van de film nog minutenlang bleef zitten. Normaal gesproken stappen ze op en trekken hun jas aan. Nu niet en dat zegt iets over de impact die deze film had.
Ik ga hem ook snel kijken, ben zeer nieuwsgierig!

Hetty Odenthal

Astrid zei

Mooi om te horen Hetty. En veel kijkplezier!

Anoniem zei

Het is al meer dan een jaar geleden dat ik deze film 2x in korte tijd zag. De vergelijking met de Bijbel heb ik niet gevonden (maar nu je het zegt...), wel was ik zwaar onder de indruk zonder precies te kunnen uitleggen waarom. Nu ik Gabriella's song weer zie, weet ik het weer: snel opnieuw bekijken :-)!

Astrid zei

Dag Brenda, wat leuk om te horen. En als je hem dan weer gaat bekijken, heb je in ieder geval iets nieuws om op te letten. Veel plezier!

Nicolette Karst zei

Hej Astrid,
Leuk om te zien dat Så som i himmelen het ook zo goed doet in Nederland! Ik krijg bij het zien van stukjes uit de film, en dan vooral Gabriellas sång, elke keer weer tranen in m'n ogen (en dat niet alleen omdat de film toch wel op de gevoelens van de kijkers speelt natuurlijk). Jammer dat de youtube klipp net niet laat zien wanneer de man van Gabriella de zaal verlaat, een ogenblik dat volgens mij duidelijk een keerpunt aangeeft in zijn attitude jegens haar; hij voelt zich overwonnen door haar sterkte. (Min feministiska tolkning)
Grappig ook dat je meteen de link legt naar religie; dat was ook hier in Zweden de meest gangbare uitleg door filmrecensenten.
Veel plezier met bloggen en fortsätt i samma anda (keep up the good work)!
Groeten, Nicolette Karst

Astrid zei

Dag Nicolette, wat een leuke Zweedse reactie ;-)
Ja, er zitten mooie momenten en dubbele lagen in de film. Dat valt op zo'n klein stukje ook niet te tonen, helaas. En het lied blijft lekker lang in je hoofd nazingen.
Dat hier in Nederland niet over die bijbelverwijzingen wordt geschreven verbaast me dan weer wel. Maar misschien heb ik net die stukjes over het hoofd gezien.
Blijf ons volgens, daar in het hoge Noorden!