vrijdag 3 december 2010

In Tua Nua

In mijn HAVO-jaren was het vrij eenvoudig: je was boer, kakker of alternativo. Ik werd door de rest ingedeeld bij de laatste groep en dus ging de muzikale voorkeur uit naar U2, Simple Minds en The Cure. De boeren gingen in de lokale plattelandsdisco uit hun dak op de muziek van Normaal en Europe (Joeroooop). Kakkers hielden niet van muziek geloof ik, of waren altijd in de ban van nummer 1 in de top 40; ik weet het in ieder geval niet meer.

En zo kwam het dat ik de kans kreeg om met een paar vrienden en klasgenoten mee te gaan naar een concert van U2 in Brussel (1987). Dat was mijn eerste grote concert, en wat een indruk maakte het! Wow!


Maar ik wil het hier graag hebben over het voorprogramma: In Tua Nua. Typisch voorbeeld van een ééndagsvlieg: meeliftend op het succes van U2, met iets meer authentieke Ierse invloeden. Ik kocht na bovengenoemd concert de LP en draaide 'm grijs. Mooie jaren 80 popplaat...
Maar ik heb er nooit meer iemand over gehoord. Ik weet niet meer hoe het een tijdje terug ter sprake kwam, maar opeens borrelde het naar boven (want ik was de band eigenlijk ook vergeten). "In Tua watte?"
De onlangs tot 'muziekbank' omgedoopte cd-uitleen biedt uitkomst: diverse ééndagsvliegen gewoon te leen. Waaronder ook het album 'Vaudeville' van In Tua Nua.
Ik ben benieuwd wie bij het lezen van deze post ook een 'O ja' laat ontsnappen en weer enthousiast raakt...
Ook een alternativo?

Reserveer in onze catalogus

ps: over 2 weken mijn jaarlijstje 2010: stay tuned!

4 opmerkingen:

Luukupuuk zei

Eendagsvlieg?
Arme jongen (ik neem tenminste aan dat je geen meisje bent), de connectie met U2, en dan ook nog je eerste grote concert, heeft je oordeel van tevoren al te negatief gekleurd. Je hebt kennelijk alleen maar de eerste cd van ze gekend. Luister eens naar hun uit 1988 afkomstige The Long Acre.
Enne, ik zit niet in een hokje hoor.

Erwin zei

Dag Luc, de term 'eendagsvlieg' sloeg bepaald niet op de kwaliteit hoor, in tegendeel! Ik doelde vooral op de relatief korte periode waarin de groep bekendheid genoot. 'The Long Acre' draai ik nu weer wat vaker en vind ik ook een prachtplaat. En ik denk dat deze arme jongen inmiddels ook niet meer in z'n hokje zit.. ;-)

Anoniem zei

Was een leuke band. Er is nog een 3e cd verkrijgbaar via iTunes en ze zijn bezig met een comeback ... helemaal leuk dus :-)

Erwin zei

Precies! We wachten in spanning af...