maandag 1 augustus 2022

Goed gevoel: emoties als medicijn

 

Ruim vier jaar geleden blogden we over het eerste boek van zenmonnik Paul Loomans: Ik heb de tijd. Inmiddels is deel 3 verschenen, dus hoog tijd om te duiken in de wijze lessen uit z'n tweede boek: Goed gevoel. Zelfde mooie, liggende vormgeving. Zelfde fijne manier van schrijven. Kortom, een moetje voor iedereen die zichzelf - en het leven - een beetje beter wil leren begrijpen.


Loomans gebruikt als leidraad voor zijn boeken en zijn StressOntknoping-praktijk de metafoor van een Huis met vier verdiepingen. Elke verdieping staat voor een belangrijke stressfactor en ze zijn onderling met elkaar verbonden. Op de begane grond voer je je bezigheden uit en kun je die harmoniseren met de tijd (deel 1). In de kelder huizen onze gevoelens en emoties (deel 2). Op de eerste verdieping domineert Zelfbeeld (deel 3). Het dakterras is een open plek waar je goed zichtbaar bent voor anderen en waar je helder en goed kunt communiceren (deel 4 - in ontwikkeling). Kijk, met zo'n mooie én herkenbare visualisatie heb je mij gelijk te pakken. Dat huis wil ik wel 'bewonen'.

Loomans schrijft in Goed gevoel over deze kelder: "Dit is de plaats van ons gevoel en onze emoties. Vaak eisen deze een plek op aan de oppervlakte en kunnen daar de rust verstoren. Als je went aan het licht en de geur van de kelder, kan ook deze plek vertrouwd voor je worden. Je merkt dat emoties boodschappers zijn en dat, als je goed naar ze luistert, er een helende werking van uitgaat. Ze zijn als medicijnen om te kunnen verwerken wat er met ons gebeurt. Ook verschaffen ze ons datgene wat het leven kleurt en diepte geeft."

Wat Loomans vervolgens doet is op een liefdevolle manier stilstaan bij hoe je vaker de aangename en verbindende emoties van geluk, liefde en plezier kunt ervaren. Bij de helende werking van onaangename emoties als verdriet, angst, pijn en agressie. En bij het herkennen van je afweermechanismen en allergische reacties.

Ik moet zeggen, samen met Loomans op die keldertrap gaan zitten en de tijd nemen om je eigen gevoelens te ondergaan, maakt inderdaad dat het onaangename vertrouwder wordt. Nu nog zorgen voor het meer ervaren van het aangename en dan kunnen we hophop de trap op naar de eerste verdieping voor een 'innerlijke metamorfose'. Ik heb er zin in.

Reserveer Goed gevoel (deel 2) in onze catalogus. (ook beschikbaar als e-book)

Reserveer Ik heb de tijd (deel 1) in onze catalogus. (ook als e-book en luisterboek)

Reserveer Vleugels van vertrouwen (deel 3) in onze catalogus.

Geen opmerkingen: