woensdag 23 september 2015

Contract

Wapenhandel, en dan vooral illegale wapenhandel, is criminaliteit van de ergste soort. Het leveren van munitie aan strijdende partijen heeft onontkomelijk bloedvergieten tot gevolg. Er zijn brandhaarden in de wereld waar hele volksstammen elkaar uitroeien. Dat kan alleen als ze worden voorzien van wapens, maar vooral ook van munitie. Er zijn mensen die hier geld mee verdienen, heel veel geld. Zo werkt de wet van vraag en aanbod. En het is verboden, dus niets mag uitkomen.

Contract van Lars Kepler gaat over illegale handel in munitie, over heel veel (bloed)geld verdienen, over niets ontziend in de doofpot stoppen en, tussen de regels door maar daardoor des te aangrijpender, over onschuldige mensen die geconfronteerd worden met door haat en moordlust gedrogeerde mensen voor wie een mensenleven geen enkele waarde heeft.

Contract gaat over een ogenschijnlijke onschuldige aanleiding, die een huiveringwekkende achtervolging teweeg brengt en een spoor van dood en geweld achter laat. Commissaris Joona Linna werkt in deze onthutsende thriller samen met de Säpo, de Zweedse geheime dienst.

Het duurde even voor ik het verhaal te pakken had, maar de overweldigende reikwijdte van deze criminele activiteiten heeft me een aantal dagen enorm bezig gehouden.
Kleine details brengen de werkelijkheid soms keihard binnen, bijvoorbeeld hoe in een paar zinnen beschreven wordt hoe nog jonge kinderen op een simpele manier opgroeien met haat tegen een groep mensen die niets anders gedaan hebben dan geboren worden in een andere stam.

Aan het eind van het boek is in al zijn lugubere details de titel van dit boek meer dan duidelijk verklaard.

Tot slot, en dit zijn ook de laatste regels van het boek:
Elke dag worden er negenendertig miljoen patronen voor diverse schietwapens vervaardigd. Conservatief gerekend liggen de militaire uitgaven in de wereld op 1226 miljard dollar per jaar. Hoewel er aan één stuk door enorme hoeveelheden oorlogstuig geproduceerd worden, is het nog steeds niet mogelijk aan de vraag te voldoen. De volgende landen zijn de negen grootste exporteurs van conventionele wapens ter wereld: de Verenigde Staten, Ruslans, Duitsland, Frankrijk, groot-Brittannië, Nederland, Italië, Zweden en China.
Waarvan akte.

Reserveer Contract in onze bibliotheek

Geen opmerkingen: