woensdag 22 maart 2017

Het derde zusje

Nou moe, zie ik daar een David Hewson liggen die zich afspeelt in Nederland! (Let op de molen op de cover, je bent in Nederland of niet).

Ik ken Hewson van zijn Italiaanse thrillers met Nic Costa in de hoofdrol als Romeinse inspecteur, maak ik nu ineens kennis met Pieter de Vos, woonachtig op een woonbootje in één van de Amsterdamse grachten. Deze auteur is echt van alle markten thuis zeg. O ja, hij heeft ook nog eens, samen met de Deense scenarioschrijver Soren Sveistrup, gewerkt aan de boeken gebaseerd op de TV-serie The Killing.



Het derde zusje gaat over twee Volendamse zusjes die tien jaar in een gesloten inrichting op Marken hebben gezeten wegens de moord op hun ouders en zusje.

De zusjes worden vrijgelaten, maar op weg naar een tijdelijke woning verdwijnen ze samen met hun begeleider, die een paar dagen later aanspoelt op het strand van de inrichting. Pieter de Vos wordt op de zaak gezet, maar het lijkt erop dat hij op alle mogelijke manieren wordt tegengewerkt, zowel door de medewerkers van de inrichting als intern binnen zijn eigen politiebureau. De gesloten houding van de Volendammers werkt ook niet erg mee. En wat is er eigenlijk tien jaar terug werkelijk gebeurd? Welke rol speelden de bandleden van de The Cupids, die destijds geconfronteerd werden met een sterk afnemende populariteit, en hun manager? Al snel wordt duidelijk dat er een zeer onverkwikkelijke zaak in de doofpot is gestopt, een zaak die het daglicht niet kan verdragen.

Afwisselend volgen we in deze detective Pieter de Vos met zijn team, de zusjes Timmer en hun weifelende stappen in een vrije wereld en de andere spelers. Het is treurig dat twee jonge kinderen opgeofferd lijken te zijn om het luxe leventje van een aantal (machtige) heren te beschermen.

Ongelooflijk zo Nederlands als deze thriller van Hewson aandoet! Je zou denken dat de schrijver sinds jaar en dag in Nederland, en dan specifiek in Noord-Holland, woont. Van de achterflap begrijp ik dat dit inmiddels de derde detective met Pieter de Vos is en dat van zijn eerste, 'Poppenhuis' inmiddels de filmrechten zijn verkocht.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: