maandag 30 mei 2022

Gemmetje Victoria - Yvonne Keuls

 

En dan schrijft je lievelingsschrijfster, uit je jeugd, weer een boek! Yes! Yvonne Keuls schreef na lange tijd weer een boek, ze deed dit door het levensverhaal van  Gemmetje Victoria te beschrijven. 

Op jonge leeftijd werd ik door mijn moeder verplicht om "Christiane F." en "Het verrotte leven van Floortje Bloem" (Yvonne Keuls)" te lezen. Beide meisjes gaan ten onder aan drugs en prostitutie. Dit deed mijn moeder prima, want ik ben mijn hele leven bang om verslaafd te raken of om op het verkeerde pad terecht te komen. Ik wist door het leven van de boeken dat niet iedereen leefde zoals wij. Door te lezen krijg je zicht in andere werelden. Dank je mam.

Het lezen van Floortje Bloem was geen straf, want het zware onderwerp las makkelijk weg. Zo ook met Gemmetje Victoria. Yvonne Keuls zet door te schrijven met veel humor, de mensen zo echt mogelijk neer. Dit zorgt voor fijne leeskost. 


Zoals ik al eerder in mijn blogs aangaf, het is echt de moeite waard om boeken zo snel mogelijk te reserveren bij de bibliotheek. Vaak staan kranten en tijdschriften bol van de boekrecensies. Ook televisieprogramma's geven  regelmatig snel aan wanneer een nieuw boek van een schrijver verschijnt. 

Gemmetje Victoria door Yvonne Keuls: ik ging er direct voor zitten, toen het wachten op de reservering beloond werd. De eerste regels pakte mij gelijk. Yvonne is al geruime tijd geleden, vrijwillig hulpverleenster geworden. Ze helpt mee bij de jongerenopvang in Den Haag. Ondanks haar succes als schrijfster kiest ze ervoor om in de anonimiteit de kwetsbare jeugd te helpen. 

Het gaat (vaak) om misbruikte kinderen, jeugd die door omstandigheden in veel pleeggezinnen en/of tehuizen terecht zijn gekomen. Het is schrijnend wat sommige jongeren al op jonge leeftijd moeten meemaken. Gemmetje staat voor veel jongeren die zijn misbruikt, afgedankt en uit het oog zijn geraakt bij Jeugdzorg. 

Gemmetje loopt als een rode draad door het leven van Yvonne. Ook andersom werkt het zo: het kwetsbare meisje zoekt bij Yvonne steun bij alles in haar leven. De hulpverleenster Yvonne is niet alleen een vrijwilliger, ze zet zich ook buiten haar werkuren in Gemmetje. Ze trekt zich het leed van haar enorm aan en probeert iedere keer om het gekwetste, angstige meisje op het juiste pad te houden. Ze doet dat niet door haar te dwingen tot van alles. Ze begeleidt haar in wat ze wil en kan. 

De schrijfster geeft een stem aan de jeugd die opgevangen moet worden, ze komt voor ze op en ze legt de misstanden bloot. Op dit moment is er geen tijd voor persoonlijke aandacht. Uit het boek blijkt dat dit van alle tijden is. Ze laat met dit boek zien dat aandacht erg belangrijk is. Gemmetje heeft geluk dat ze veel mooie en lieve mensen om haar heen heeft, ondanks dat werd ze niet helemaal wat ze had kunnen worden. 

Het unieke meisje dat schreeuwend bij Yvonne Keuls binnenkort, bij de eerste ontmoeting, steelt tijdens het lezen mijn hart. Ik raakte gehecht aan haar en snap dat de mensen om haar heen haar liefhadden om wie ze was en wie ze had kunnen worden. 

Als ik bedenk dat er zoveel meiden (en jongens) zijn als dit bijzondere kind, dan breekt dat mijn hart en ben ik blij dat Yvonne ons het verhaal vertelde. Je leest over misstanden in de Jeugdzorg, met dit boek kregen in ieder geval een paar "kinderen" een stem. Het mooie is dat Gemmetje echt bestond en ze al bij de eerste ontmoeting tussen haar en de schrijfster aangaf dat het gaaf zou zijn als er een boek over haar geschreven werd. Het duurde tot het negentigste levensjaar van Yvonne Keuls, maar Gemmetje heeft haar boek. Als het aan mij ligt wordt ze alsnog beroemd. 

Een echte Keuls. Een bak ellende, maar je ligt onder de tafel van het lachen, aldus Marion Pauw en zo is het. 

Ook leuk: "Mevrouw, mijn moeder" van Yvonne Keuls is dit jaar het boek dat u in november cadeau krijgt tijdens Nederland Leest. 

Reserveer Gemmetje, Victoria van Yvonne Keuls nu in onze catalogusGeen opmerkingen: