donderdag 2 juni 2022

Het vijfde seizoen

 

Het vijfde seizoen is het eerste deel van de Gebroken Aarde trilogie van N.K. Jemisin. We volgen drie vrouwen met een speciale gave die de natuur kunnen beïnvloeden. 

Damaya, een jong meisje dat wordt getraind om het Koninkrijk te dienen; Syenite, een ambitieuze jonge vrouw die zich verplicht moet voortplanten met haar verbitterde en angstaanjagende mentor; en Essun, een moeder die op zoek is naar de vader die haar zoontje vermoordde en hun dochter ontvoerde vlak nadat een nieuw Seizoen een diepe kloof door het land trok. 

De drie maken deel uit van de groep Orogenes die uitbarstingen van de aarde kunnen bedwingen. Maar hun speciale krachten roepen ook angst op, waardoor ze onderdrukt worden. 

Wat ik erg interessant vond aan de wereld die Jemisin beschrijft, is hoe de mens zich heeft aangepast aan het geweld van de natuur. Eens in de zoveel eeuwen is er namelijk een vijfde seizoen. Vulkaanuitbarstingen veroorzaken dan verwoestingen, maar zorgen er bovendien voor dat de zon verduistert wordt door alle rook. En zonder zon geen voedsel, met hongersnoden en onderling geweld tot gevolg. Het recht van de sterksten geldt. Overlevingsstrategieën worden van generatie op generatie doorgegeven, maar een klein deel van de mensheid kan maar overleden. Het is eigenlijk elke keer een nieuwe start voor het menselijke ras. Maar de mens lijkt niet veel te hebben geleerd van het verleden. 

Na één deel heb je als lezer al veel geleerd over deze wereld die ver van ons afstaat, maar waarmee toch ook heel makkelijk paralellen te trekken zijn op het gebied van bijvoorbeeld klimaat en polarisatie. Of met de grote vulkaanuitbarsting bij Tonga afgelopen januari. Maar bovenal is het een verhaal van hoe drie vrouwen zich staande houden in een harde wereld. Ik ga verder met deel 2! 

Leen hier Het vijfde seizoen als boek, e-book of luisterboek

Geen opmerkingen: