maandag 2 mei 2022

Jij mag alles zijn - Griet Op de Beeck

 

Zonde dat dit boek bestempeld wordt als jeugdboek. Het is een boek voor iedereen, jeugd, young adult en zeker ook voor volwassenen. Eigenlijk zou het in de bibliotheek overal moeten staan. "Jij mag alles zijn" geeft aan dat je nog zo je best kan doen, je kan niet iedereen gelukkig maken. Ook al wil je nog zo lief zijn, je kan niet alle problemen van de wereld op je schouders nemen. 

Het gaat ook over hoe een kind van negen van alles ervaart. Als je tegen een kind  zegt: "Flink zijn": hoe moet een kind dat dan doen, wat is flink? 

Dit boek las ik in een middagje uit, het is heel vriendelijk geschreven. Op een gegeven moment voel je je de hoofdpersoon. Ik had met haar te doen en ik vind haar stoer. 

Griet Op de Beeck schreef ook veel boeken voor volwassen en ik reserveerde het boek zonder te kijken naar de doelgroep. Jij mag alles zijn, werd besproken in Eus' boekenclub en hierdoor leek het mij de moeite waard om het te reserveren. Na het zien van de prachtige kunstige illustraties van Linde Faas vroeg ik mij af waarom er niet vaker van dit soort illustraties in boeken voor volwassenen voorkomen. Bij het zien van de zijkant van het boek bleek ik een B boek (vanaf 9-12 jaar) in mijn handen te hebben. Wat een geluk dat het boek mij toch opgevallen is, ik had het lezen niet willen missen. 

De negenjarige Lexi is enig kind en leeft samen met haar vader en moeder. Haar moeder ligt veel in bed en Lexi doet alles om haar vrolijk te krijgen. 

Lexi is dol op haar oma en dat is goed voor te stellen. Oma heeft wijze, grappige en mooie uitspraken om Lexi door moeilijke situaties te helpen. Oma leert Lexi dat je alles kan als je maar in jezelf gelooft. Ook zegt ze: als je nadenkt dat je je dan niet verveelt. Wanneer je nerveus bent voor iets dat spannend wordt is dat goed, want als het spannend wordt is het tenminste niet saai (wat een goede tip voor als ik weer eens nerveus ben) Het meisje heeft een heerlijke oma. Ik gun iedereen zo'n oma!

Lexi draait behoorlijk door in het goed doen, flink zijn en lief zijn. Soms helpen haar oplossingen inderdaad en soms blijkt dat het niet nodig is om iedereens problemen op te lossen. Gelukkig leert Lexi enorm veel van haar avonturen en van de mensen die ze ontmoet. Ze heeft al veel wijsheid in pacht voor een negenjarigen. 

Een prachtig, aandoenlijk boekje over jezelf mogen zijn, soms flink, soms niet. 

Reserveer Jij mag alles zijn nu in onze catalogus 

Geen opmerkingen: