woensdag 5 mei 2010

Haar naam was Sarah - Tatiana de Rosnay

In de week van herdenken en vieren een boek over een gebeurtenis die nooit in de vergetelheid had mogen geraken. Ik wist niets over de razzia rond Vel d’Hiv’ en waarschijnlijk ben ik niet de enige. Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay is geromantiseerd, maar gebaseerd op deze gebeurtenis.

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar de Velodrome d'Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Zij heeft ongezien haar kleine broertje Michel in een kast verstopt en belooft hem later te bevrijden, maar Sarah wordt weggevoerd en ziet hem nooit meer terug. Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Ze gaat op zoek in archieven, en via het dossier van Sarah ontdekt ze een geheim van haar schoonfamilie. Haar man probeert haar ervan te weerhouden zich met deze geschiedenis te bemoeien, maar Julia besluit het spoor van Sarah te volgen.

Het lezen van twee parallelle verhaallijnen was even wennen omdat ze heel verschillend zijn qua sfeer. Na het lezen van dit boek voelde ik mij wel enigszins op het verkeerde been gezet door het thema. Ik denk omdat het verhaal meer draaide om het luxe leventje van de journaliste Julia Garmond, met haar af en toe wat kortzichtige opvattingen, dan over de hoofdpersoon Sarah. Jammer. Het einde was mij ook te zoetsappig door de geromantiseerde de ontmoeting van de nazaten in Italië en New York.
Desondanks vind ik het wel een aanrader omdat dit boek een verschrikkelijke gebeurtenis beschrijft die niet vergeten mag worden.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: