maandag 3 mei 2010

Een kleine geschiedenis van de wereld

Ik ben net terug van een paar daagjes Parijs en het eerste wat we daar doen is naar de Engelse boekhandel aan de Rue de Rivoli. Je moet tenslotte wat te lezen hebben als je in Jardin du Luxembourg lekker in de zon in je stoeltje hangt. In de WHSmith zijn ze helemaal van de retail en hebben ze onder andere een top10 non-fictie en dat is helemaal mijn afdeling. Op nummer 1 stond een kleine geschiedenis van de wereld door E.H. Gombrich. Nooit van gehoord en tot mijn verbazing is het boek al in 1935 geschreven, in 25 talen beschikbaar en zijn er miljoenen exemplaren van verkocht. Een onbekende bestseller dus!

Het is geschreven door de Oostenrijker E.H. Gombrich toen hij als 26 jarige broekie net van de universiteit Wenen kwam. Hij was werkloos en een bevriende uitgever vroeg hem een Engels geschiedenisboek voor kinderen te vertalen in het Duits. Gombrich vond het een waardeloos boek en zei dat hij het beter kon. Oké, zei de uitgever maar dan moet het wel in 6 weken af. Gombrich vond het wel een uitdaging: hij deed overdag onderzoek en schreef elke avond een hoofdstuk. Het boek was een onmiddellijk succes tot het door de Nazi's werd verboden omdat het te pacifistisch was.

De oorspronkelijke subtitel "voor jonge lezers" is komen te vervallen maar dat is wel de stijl waarin het is geschreven. Heel toegankelijk dus met weinig jaartallen/data en met compacte zinnen. Gombrich zegt dan ook: "Ik wil dat mijn lezers zich ontspannen. Ik beloof dat ik ze niet zal overhoren".

Een kleine geschiedenis van de wereld is een heerlijk boek. Het beslaat de periode van de prehistorie tot de 2e wereldoorlog en alle grote gebeurtenissen komen voorbij. De titel zegt wel "wereld" maar de nadruk ligt natuurlijk wel op Europa met hier en daar wat uitstapjes. Het gaat over het ontstaan van de grote godsdiensten, belangrijke uitvindingen en oorlogen. Gombich weet te boeien en op een speelse manier verbanden te leggen tussen gebeurtenissen. Eigenlijk is hij de geschiedenisleraar die je altijd gehad wilde hebben.

Vraag een kleine geschiedenis van de wereld aan met Zoek & Boek

Geen opmerkingen: