maandag 8 juli 2013

Niet alles is te koop

We leven in een tijd waarin bijna alles te koop is of verkocht kan worden, bijvoorbeeld de diensten van een Indiase draagmoeder ($ 6.250) of het recht om een met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn dood te schieten ($150.000). Ook kun je op allerlei nieuwe manieren geld verdienen bijvoorbeeld door je hoofd verhuren voor een reclameboodschap met een tijdelijke tatoeage ($777) of tegen betaling een boek lezen als leerling op een slecht presterende basisschool ($2).

De afgelopen decennia is marktwerking op steeds meer levensgebieden een rol gaan spelen en volgens de Amerikaanse filosoof Michael Sandel is dat een van de grootste morele vraagstukken van onze tijd. In Niet alles is te koop kijkt hij kritisch naar het heilige geloof in marktwerking en de steeds toenemende economische benadering van het menselijk bestaan. Want hij laat zien dat de markt is doorgedrongen in de zorg, onderwijs, overheid, kunst en sport en zelfs in het gezinsleven en persoonlijke relaties. En je kunt afvragen of we zo blij moeten zijn met een samenleving waarin alles te koop is.   

In zijn boek neemt hij verschillende vormen van bestaande marktwerking onder de loep waarvan je je kunt afvragen of dat eigenlijk wel kan. Bijvoorbeeld geld voor sterilisatie: elke jaar worden er honderdduizenden baby`s geboren van drugverslaafde moeders. Sommige baby`s komen verslaafd ter wereld en een groot deel van deze kinderen wordt mishandeld of verwaarloosd. Barbara Harris, oprichter van Project Prevention in North Carolina, bedacht hier een op de markt gebaseerde oplossing voor: drugverslaafde vrouwen krijgen $300 als ze zich laten steriliseren. Meer dan 3000 vrouwen zijn op haar aanbod ingegaan sinds de start van het programma in 1997.

Het boek staat vol met andere voorbeelden van marktwerking waar je vraagtekens bij kunt zetten. En dat is precies wat Sandel ook doet en hij komt overtuigende argumenten dat een onbeperkte marktwerking niet zaligmakend is en dat we daar met z`n allen kritisch over moeten zijn. Een helder en interessant boek!

Reserveer "Niet alles is te koop" in onze catalogus.

Geen opmerkingen: