maandag 29 juli 2013

Ayurveda kookboek

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik via de yoga in aanraking kwam met Ayurveda: een ruim 5000 jaar oude holistische leefwijze, die haar oorsprong heeft in India. Even in een notedop een paar weetjes:
Ayurveda is een integraal systeem, dat als doel heeft lichamelijke, geestelijke en spirituele gezondheid te bevorderen en te behouden. Een belangrijke manier waarop dat gebeurt is door middel van voeding. Ayurveda gaat er vanuit dat alles in de wereld van materie is samengesteld uit een unieke mix van de natuurelementen aarde, water, vuur, lucht en ether. Zo ook ons lichaam en onze voeding. Door deze twee op elkaar af te stemmen zorgen we voor balans en dus voor gezondheid.

Is die balans er niet, leef je niet volgens jouw 'natuur', dan ontstaan er ongemakken en ziektes, die zich zowel in lichamelijke als in emotionele of geestelijke klachten kunnen uiten. Voor het bepalen van jouw natuur kent de Ayurveda drie menstypes, wat betekent dat bepaalde natuurelementen bij een bepaald type overheersen. Dit zijn Vata (lucht en ether), Pitta (vuur en water) en Kapha (aarde en water). Daarnaast kent Ayurveda zes basissmaken die elk een andere functie in en effect op het lichaam hebben. Deze zijn zoet, zout, zuur, bitter, wrang en heet. Idealiter bestaat elke maaltijd uit een uitgebalanceerde mix van alle smaken die ondersteunend zijn aan jouw type.

Nou, dat klinkt misschien allemaal even heel ingewikkeld en theoretisch, maar wat het uiteindelijk oplevert is een kleurrijk bord met heerlijk eten, een gezonder lichaam en een rustiger geest. Dat is toch het proberen waard? Dat dacht ik dus ook. De beste manier om te starten is om een Ayurvedisch voedingsconsult te nemen. Dan leer je je basistype kennen, je disbalans onder ogen zien en je voedingspatroon aanpassen. Vervolgens moet je natuurlijk zelf aan de bak. En dan is een goed kookboek erg handig.

Het Ayurveda kookboek van Lies Ameeuw is een echte aanrader. Ze vertelt heel toegankelijk over de achtergronden van Ayurveda, de types, de smaken en over de werking van voedsel. De niet al te ingewikkelde Indiase gerechten zijn aangevuld met lokale ingrediënten en aangepast aan ons klimaat en onze gewoontes. Want ook dát is Ayurveda: voedsel tot je nemen uit de regio en van het seizoen. Een mooie ontmoeting dus tussen oost en west.

Zelf heb ik me deze zomer gestort op een Ayurvedische ontgiftings 10-daagse. Dat is even hard werken in de keuken, maar het levert wel een kleurrijk en smaakvol feestje op. Zoals de foto's hieronder bewijzen. Meer weten? Kijk hier maar even rond op de site van m'n favoriete voedingsconsulente. En eet smakelijk!

Reserveer in onze catalogus.


Geen opmerkingen: