vrijdag 5 mei 2017

Leif Vollebekk - Twin Solitude

Het bleef even stil op muziekgebied op dit blog, maar ik doorbreek de stilte met een prachtige plaat: 'Twin Solitude' van Leif Vollebekk is een meesterwerk.
In juni staat hij op het Best Kept Secret festival in Hilvarenbeek, een festival-naam die past bij de muziek van deze Canadees. Melancholisch, dromerig, maar toch ook scherp: ik weet niet precies hoe ik de muziek moet omschrijven... Maar het heeft me enorm te pakken.
"Tijdens zijn tienerjaren in Ottawa maakt Leif Vollebekk kennis met de muziek van Neil Young, Dylan en Lou Reed. Aanvankelijk focus hij zich als multi-instrumentalist eerder begaan met het louter componeren. Hij ontdekt de connectie van schrijvers uit de Beat Generation zoals Allen Ginsberg en Charles Bukowski  Uiteindelijk is het de Dylansong Simple Twist Of Fate die Vollebekk aanspoort om gebeurtenissen, beelden en levenservaringen in songs te verwerken. Na een zoektocht naar zijn Noordse roots in IJsland  keert hij terug naar Canada. In Montreal bundelt Leif zijn reiservaringen op Inland zo wordt de destijds minder bekende IJslandse countryscène belicht. (...) In sober geïnstrumenteerd, met piano begeleidt songwerk als Vancouver Time en All Night Sedans geeft Vollebekk zich bloot in emotioneel geladen thema’s over gebroken harten en die gebeurtenissen worden gelinkt met accurate cinematografische beschrijvingen van voormalige verblijfplaatsen of passages, zoals in Vancouver Time, Michigan en Telluride. Het op speelse ritmische percussie geënte Into The Ether ontstond uit het experimenteren met klavier en Moog synthesizer. Eveneens een prachtige meeslepende song die vanaf de eerste beluistering de aandacht trekt is Elegy. (...) Andermaal een prachtig met sombere melancholische beschouwingen beladen werkstuk dat tot meerdere luisterbeurten uitnodigt." (writteninmusic)
Uiteraard ben ik al een tijdje bezig om in te gaan op bovengenoemde uitnodiging. En hoe vaker ik dit draai, hoe mooier het wordt. Nog verrassender vond ik het dat ik onlangs op 3FM een track van het album hoorde. Dat stemt me dan toch weer blij...
Een enorme aanrader dus: luisteren!

Follow me on Spotify
Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: