woensdag 31 mei 2017

Schemertijd

Vooruit, nog een keer een thriller uit het koude noorden. Eerder had ik het al eens over Vuurmoord van Jorun Thorring, een Noorse thrillerschrijfster. Nu las ik Schemertijd. Politierechercheur Aslak Eira wordt dit keer geconfronteerd met een zo goed als vergaan lijk. Het wordt gevonden in de kelder van een voormalig internaat. Dat dit lijk tevoorschijn komt brengt de moordenaar in een lastig parket. Zeker omdat een aantal mensen zich de tijd van de moord en wat er zich op het internaat afspeelde nog heel goed kunnen herinneren. Als één van de destijds aanwezige bewoners het tijd vindt worden om schoon schip te maken, komt het onderzoek in een stroomversnelling.

Aslak Eira is een afstammeling van de Samen (Lappen), een nomadenvolk uit Lapland dat lange tijd in Noorwegen tot een minderheid behoorde.Vanaf midden 19e eeuw werden de Samen als minderwaardig beschouwd. Het onderwijs werd ingezet als wapen. De kinderen van de Sámi moesten naar Noorse scholen, waar alleen maar Noors werd gesproken. Om te overleven in de moderne tijd, moest iedereen zo westers mogelijk worden. Zo kwam het dat Aslak Eira in zijn vroege jeugd naar een internaat moest. De moord en de getuigenissen van de betrokkenen roepen herinneringen op die Aslak liever wil vergeten.

Een thriller zoals je die mag verwachten van onze noorderburen. Met fijne sfeerbeschrijvingen en karakters die goed zijn uitgewerkt. Met een sympathieke politieman, die zo zijn eigen besognes heeft. En met een goed uitgewerkte plot en een zeer verrassende ontknoping.
Goed voor weer een paar uren leesplezier!

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: