zaterdag 13 mei 2017

Puberleaks - Paul Bühre

“Als je ons verbiedt om naar series te kijken, is dat zo ongeveer alsof ze jullie zouden verbieden de krant te lezen en jullie op kantoor ineens niet meer mee kunnen praten…”
Pubers verklaard door een 15-jarige puber zelf, met tips en 10 geboden. Over gamen, groepsdynamiek, ouders, verliefdheid enz.
Paul Bühre (1998) schreef zijn boek omdat alle andere boeken, zoals hijzelf zegt, door sociologen, therapeuten en andere betweters over pubers en opvoeden zijn geschreven. Gooi die boeken maar weg want er is een boek van een ervaringsdeskundige.Het puberbrein is een groot raadsel en de puberwereld haast ondoordringbaar. Ouders worden helemaal gek van hun puberkind omdat ze niet weten wat er in hem of haar omgaat. Maar leg alle boeken van sociologen, therapeuten en andere betweters over pubers en opvoeden opzij, want nu is het de beurt aan Paul Buhre: vijftien jaar oud en ervaringsdeskundige. Bühre schrijft over gamen, groepsdynamiek op het schoolplein, onderbroekenmode, leraren en wat daar allemaal aan mankeert, (foute) meisjeskleding en verliefd zijn in tijden van internet. En natuurlijk schrijft hij ook over ouders, die steeds zo hun best doen, maar altijd weer de plank misslaan.

Puberleaks heeft twaalf hoofdstukken met luchtige beschouwingen over puberzaken, zoals: uiterlijk, het nut van school, groepsdynamiek, seks, alcohol en drugs, conflicten met je ouders, computerspelletjes enz.
Hij schrijft ook over boekenratten. Ooit van gehoord? Ik niet. Boekenratten zijn volgens hem jongens, zoals hijzelf, die aan aanvallen van hevige leeskoorts lijden. Gedurende een paar dagen lezen ze zoveel mogelijk boeken achter elkaar om er vervolgens weer voor een maand genoeg van te hebben. Vooral jongens van een jaar of vijftien, zestien werden er door getroffen. Heb ik blijkbaar gemist bij mijn zoon :-)

Bühre beschrijft vlotjes, humoristisch en met een gezonde dosis zelfspot, feilloos hoe een puber denkt. En ook leuk... geïllustreerd met grappige cartoonachtige striptekeningen van hem zelf.
Voor hen die een puber thuis hebben of beroepsmatig met pubers te maken hebben is dit een zeker een interessant en vermakelijk boek. Verwacht niet dat je na het lezen hiervan meteen beter kunt communiceren met een dwarse puber. Maar misschien snap je nu wel waar de gemiddelde puber mee zit, en wanneer hij/zij met rust gelaten wil worden of juist stiekem hoopt dat je wel doorvraagt.

Reserveer Puberleaks in onze catalogus

Geen opmerkingen: