maandag 25 juni 2018

De ringen van Saturnus

Soms kom je via rare omwegen bij een boek terecht. Ik volg de schrijver Robert Macfarlane op Twitter en over hem heb ik al een keertje geblogd. Hij heeft meerdere fantastische boeken geschreven over reizen en de natuur en doceert Engelse literatuur aan de universiteit van Cambridge.

Nu heeft hij het geinige idee om een leesgroep te starten op Twitter over het boek De ringen van Saturnus van W.G. Sebald. Ik had nog nooit van dit boek of deze schrijver gehoord maar Macfarlane is er erg enthousiast over en dat is voor mij genoeg aanbeveling. Dus boek gekocht en in één ruk uitgelezen. En inderdaad: een bijzonder boek door een bijzondere schrijver.

W.G. Sabald werd in 1944 geboren in Duitsland en studeerde taal- en letterkunde in Freiburg. Vanaf 1970 woonde hij in Norwich, waar hij aan de universiteit werkte als hoogleraar Europese letterkunde. Norwich ligt in East Anglia, een gebied in het oosten van Engeland schuim boven Londen dat grotendeel bestaat uit de graafschappen Norfolk en Suffolk. Ik ben er meerdere keren geweest en het is een apart gebied met veel kustlijn en typische Engelse badplaatsen.

De verteller in het boek maakt een wandeltocht langs de dunbevolkte kust van Suffolk. De omgeving zet hem aan tot filosofische overdenkingen over mensen en culturen. Het verhaal maakt dan ook verrassende zijwegen naar de Taiping opstand in China, de slavernij in Belgisch Congo en de verschrikkingen van de 1e en 2e wereldoorlog. Maar ook Suffolk zelf met haar afkalvende kust en compleet door de zee verzwolgen steden, verloederde badplaatsen en verlaten moerasgebieden zetten hem aan tot melancholische gedachten. Het is niet echt een vrolijk boek maar een unieke mix tussen een reisboek, geschiedschrijving, autobiografie en deels fictie en deels non-fictie. Het boek bevat ook nog eens intrigerende foto's en afbeeldingen. Sebald`s literaire roem begon net te groeien toen hij in 2001 om het leven kwam door een auto ongeluk. Hij wordt nu gezien als een van de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw.

De oproep van Robert Macfarlane op twitter werd wereldwijd enthousiast ontvangen. De Twitter leesgroep loopt van 9 juli tot 2 augustus. De hashtag is #The Readingof Saturn en hij post dan om de paar dagen een paar vragen. En dan kan de discussie over het boek losbarsten: ik kan niet wachten!

Nog twee tips om je het na het lezen van De ringen van Saturnus in te verdiepen. Ten eerste de sfeervolle documentaire Patience, gemaakt 10 jaar na de dood van Sebald. Ten tweede de lit map over het boek. Deze in google maps gemaakte lit map worden alle genoemde locaties in het boek wereldwijd op de kaart gepind met weer een directe link naar de tekst in het boek over die locatie. Echt goed gedaan!

Reserveer De ringen van Saturnus in onze catalogus.

Geen opmerkingen: