donderdag 8 april 2021

Duurzaam tuinieren

In de Bibliotheek staat dit voorjaar het thema Duurzaamheid centraal. Natuur en voedsel kunnen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Omdat ik wil weten hoe ik mijn tuin nog groener kan maken, las ik Duurzaam tuinieren van Shawna Coronado. Ik heb een stadstuin. Niet zo groot, maar ruimte genoeg voor veel groene beplanting en bloemen. Ook heb ik een kleine groentetuin gemaakt, waarin ik elk jaar makkelijke groentes teel, zoals sla, tomaten, komkommer en rode bietjes. Het is gewoon heel leuk om te zien hoe de groenten groeien. De smaak is ook veel beter dan in de supermarkt.
Maar boven al weet ik dat er geen chemicaliën gebruikt zijn. Natuurlijk gaat er daardoor wel eens wat mis, als bijvoorbeeld mijn jonge slaplantjes opgegeten worden door slakken. Ik kan dus wel wat groene tips voor ongediertebestrijding gebruiken.  

Die zijn te vinden in het boek van Shawna Coronado. Dat staat daarnaast vol met slimme manieren om afval te verminderen door hergebruik en recycling. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. De tips variëren van je eigen grond maken tot tuinontwerpideeën en tips voor het groeien van planten, bloemen, kruiden en groenten op een natuurlijke manier. 

De natuur zelf is namelijk prima in staat om balans te houden tussen eten en gegeten worden. Alleen verstoort de mens die balans aan alle kanten. Dat gebeurt natuurlijk ook in mijn stadstuin, maar toch doe ik wat ik kan om een goede balans te houden en een divers ecosysteem. Een groot deel van mijn tuin is grond en planten. Niet alleen mooi, maar ook goed voor de afwatering. Ik heb planten uitgezocht met veel verschillende soorten bloemen. Niet alleen afwisselend, maar ook geschikt voor veel verschillende soorten insecten. Voor het watergeven van mijn potten gebruik ik zoveel mogelijk regenwater dat ik opvang in twee regentonnen. Ook met een klein stukje tuin kun je al veel doen. Zo kunnen we allemaal bijdragen om de wereld een stukje groener te maken. Dus tegel eruit, groen erin!

Een tip uit het boek die ik direct ga uitproberen is het geven van een nieuw leven aan keukenrestjes. Groenten als selderij, paksoi, kool, prei en romainesla kun je heel makkelijk weer laten hergroeien. Bewaar het groentestompje en leg het in een beetje water zodat de bovenkant lucht krijgt. Als je het water meerdere keren per week ververst, zal je vanzelf zien dat er nieuwe toppen aan de plant beginnen te groeien. Zet het dan in een potje met grond en geef regelmatig water. Het duurt ongeveer 60-90 dagen voordat je de nieuwe plant kunt oogsten. Hoe leuk is dat!

Geen opmerkingen: