dinsdag 27 april 2021

Het leven van Evert. In de luwte van de snelweg


Ik hou ervan, van die fotoboeken met oude foto's waar de nostalgie van af spat. Waar je helemaal in kunt verdwijnen.
Waar je aangename tijden kunt beleven met je (klein)kinderen om te laten zien 'hoe het vroeger ging'.
Waar je je kunt verbazen over de vooruitgang en waar je soms nostalgisch denkt 'Ach, dat waren nog eens tijden'. 
Waar je een tijdje mee kunt gluren in voorbije tijden en je mateloos kunt laten fascineren. 

Dit is nou precies zo'n boek! Geniet mee van de prachtige foto's en verhalen over Evert, een kleine boer op de Veluwe. 


Evert leefde ergens op de Veluwe in zijn boerderijtje, dat ingeklemd was komen te liggen tussen het asfalt van autowegen, waar duizenden automobilisten hem dagelijks onbewust passeerden. Evert leefde zoals zijn ouders leefden, zonder luxe en verspilling. Hij kende het woord recycling niet, maar paste het alle dagen toe. De orde van de jaargetijden, de dagen van de week en de uren van de dag, bepaalde zijn levensritme. 

In dit boek van fotograaf Brand Overeem en schrijver Bert Paasmaan, die beiden het leven van Evert van dichtbij hebben meegemaakt, is dit unieke bestaan in po√ętische en sobere beelden en woorden vastgelegd. Evert die altijd alleen is blijven wonen, ook nadat zijn ouders overleden. Evert die een goed contact had met de kippen en de geit op het erf. Evert die huilde toen de geit doodging (ik ook). Evert die stierf toen hij zijn erf moest verlaten. Die Evert die zit voor altijd in mijn hart. 

Fotograaf Brand Overeem is bekend van zijn werk voor de Amersfoortse Courant en het Veluws Dagblad en het boek 'Beschouw ons maar als uitzondering'. Bert Paasman, cultuur- en literatuurhistoricus, werkte al eerder met Brand Overeem samen voor het boek Mariahoeve. Drie gezusters en de strijd om het bestaan. 

In september 2020 verscheen een nieuw boek van hen samen: Het land van de jonker. Uit de tijd van diensten en gunsten. Die heb ik net aangeschaft en ook deze krijgt een ereplekje in mijn boekenkast. Naast Evert. En de drie gezusters. Probeer ze ook eens. 

Reserveer dit boek bij de bibliotheek!

Geen opmerkingen: