dinsdag 30 maart 2021

Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn?: meekijken in de spreekkamer van de psychiater

We hebben allemaal wel eens tijdelijk last van (milde) psychische klachten. Maar als ze lang aanhouden kan het je leven te veel negatief beïnvloeden. En dan kan een psychiater helpen. Want ook al lijkt ieder probleem uniek, toch zijn er herkenbare patronen die een goede psychiater (of psycholoog) kan herkennen, kan ontdekken hoe ze zijn ontstaan en advies over kan geven hoe er mee om te gaan.  

In Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn geeft psychiater Esther van Fenema een kijkje in haar spreekkamer aan de hand van een aantal fictieve patiënten. Maar ook in haar eigen hoofd: hoe pakt ze per persoon de therapie aan.

De patiënten in haar boek zijn 'samengesteld' uit de vele unieke patiënten die ze in de afgelopen tien jaar in haar spreekkamer heeft gezien. Bijvoorbeeld Eveline die zich staande moet houden in een samengesteld gezin. Ze is zo bang voor negatieve emoties dat ze die het liefst vermijdt. De relatie met haar partner en stiefkinderen heeft hierdoor het kookpunt bereikt. Of Sophie, een typische exponent van de generatie Y. Ze moet aan alle verwachtingen voldoen, maar ondanks alle kansen en mogelijkheden heeft ze niet geleerd met tegenslag om te gaan. En zo nog een aantal patiënten waarin we allemaal wel iets van onszelf herkennen.  

Ik vond het mooi om te lezen dat therapie je laat ontdekken dat je in je reacties, gevoelens of gedachten meer keuzevrijheid hebt dan je denkt. En zodra je meer inzicht krijgt in wie bent en hoe je zo bent geworden, het gemakkelijker wordt om in relaties, studie of werk keuzes te maken die echt bij jou passen. Ook is het heel interessant om een indruk te krijgen van de 'gereedschapskist' van de psychiater en wat daar allemaal bij komt kijken aan opleiding en inzicht. Het is echt een vak!

Reserveer Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn in onze catalogus.

Geen opmerkingen: