maandag 5 september 2022

Zoals het leven komt - Michelle Visser

 

Wanneer ik buiten mijn genre lees (thrillers en waargebeurd) moet ik er echt even voor gaan zitten om te beginnen. Ik moet mij openstellen voor een ander soort verhaal. Zoals het leven komt las ik dankzij een tip van een bezoeker van de bibliotheek. Een prachtig boek: dit moet je lezen! Dat is heel lief mevrouw, ik lees alleen nooit familieromans. "Deze vind je mooi, dat garandeer ik je"

Ze had gelijk! Dit boek vond ik juist prachtig door de familiebanden die zo'n grote rol spelen. Dat het boek zich voor een groot deel afspeelt in Twente (met name Oldenzaal, Hengelo en Enschede) was een bijzonder mooi detail. Ik zag vele situaties voor mij, omdat ik het gebied goed ken. 
Het boek ontroerde mij, omdat ik nooit besefte dat wat een generatie uit een familie meemaakt, zo kan doordreunen op de volgende generaties. 

Het boek gaat over een aantal generaties in en na de oorlog. Welke keuzes vaders en moeders maken, is enorm belangrijk voor de volgende generatie. Iedereen reageert anders op nare situaties en iedereen leeft op een andere manier door na een nare gebeurtenis. 

Wanneer je de keuze van een ander zou begrijpen of ik zijn of haar schoenen zou hebben gestaan, zou je begrip kunnen hebben. Het boek geeft goed weer dat dingen nu eenmaal lopen zoals ze lopen. Niets is meer terug te draaien en als je iets over zou kunnen doen...dan deed je misschien wel precies hetzelfde. 

Het boek begint met het feit dat een moeder op haar sterfbed vertelt dat ze altijd van haar dochter heeft gehouden, alsof ze echt van haar was. Hier komt de dochter erachter dat ze dus blijkbaar niet haar biologische moeder verliest. Wie is dan haar moeder? In delen komt ze achter de waarheid, die zowel mooi als afschuwelijk is. Gebeurt alles in het leven met een reden? Kunnen we dingen nog rechtzetten? 

Ik vind dit een prachtige ontroerende familieroman over tijden in oorlog. Ik heb het boek in één adem uitgelezen, ondanks het feit dat ik dat bijna alleen doe (deed) bij thrillers. Het boek geef ik nu vaak mee aan mensen die een mooie roman zoeken. Reserveer dus maar snel, als mijn verhaal ervoor zorgde dat je het wilt lezen. 

Reserveer Zoals het leven komt in onze catalogus. 


Geen opmerkingen: