woensdag 17 juni 2009

Schaduw - Karin Alvtegen

Op de cover staat: 'De beste Zweedse misdaadschrijfster van dit moment'. Als dit echt zo is dan belooft het wat!
Juni is al jarenlang maand van het spannende boek. Traditiegetrouw wordt er deze maand veel aandacht besteed aan Nederlandse misdaadauteurs. De laatste jaren zien we een sterke toename van het aantal (vrouwelijke)auteurs in het Nederlandse taalgebied. Saskia Noort, Esther Verhoef, Loes den Hollander, Marion Pauw, Simone van der Vlugt, Lieneke Dijkzeul allemaal schrijven ze in het misdaadgenre. De Scandinavische landen kennen al langer deze 'hausse' van misdaadschrijfsters: Liza Marklund, Inger Frimansson, Asa Larsson, Mari Jungstedt, Karin Fossum, Elsebeth Egholm, stuk voor stuk schrijfsters die voor heel wat uren leesplezier zorgen. En, eerlijk is eerlijk, van een niveau waar de Nederlandse misdaadschrijfsters (nog) niet aan kunnen tippen.

Zo ook Schaduw van Karin Alvtegen. Vanuit verschillende personages verteld komt langzaam maar zeker een verbluffend verhaal naar boven. Gedurende het verhaal heb ik meermalen gedacht te weten wat er aan de hand was, maar steeds opnieuw kwamen er stukjes van de puzzel tevoorschijn die uiteindelijk leidden tot een even gruwelijke als dieptrieste ontknoping.

Ze had naar haar handen gekeken en zich erover verbaasd dat het haar handen waren. Ze hadden haar instinct gevolgd, dat even oeroud was als de mens, de bereidheid om te doden en zo te beschermen wat van ons is.
Dat vermogen had ze zonder het zelf te weten in zich gehad.
Ze had zoveel opgeofferd en daar zo weinig mee bereikt. Een leven in de schaduw van degene die ze bewonderde. Voor dat weinige was ze in staat gebleken te doden.

Reserveer in onze catalogus

2 opmerkingen:

C.N. de Jongh zei

Ik moet hier even op reageren! Zowel Esther Verhoef als Saskia Noort, Simone van der Vlught als Danielle Hermans zijn in het buitenland vertaald en erg goed ontvangen. Dat is niet omdat hun werk onderdoet voor dat van buitenlandse thrillerautrices, maar geeft aan dat buitenlandse uitgevers vinden dat zij even goed zo niet beter zijn. Een beetje meer chauvinisme is op zijn plaats, we mogen als Nederland heel erg trots zijn op onze thrillerauteurs!

Monic zei

Beste C.N. de Jongh,
Natuurlijk mogen we trots zijn op onze thrillerauteurs. Zij zijn er mede de oorzaak van dat de boekverkoop en de boekuitleen het goed doen op dit moment en dat is heel knap in deze tijd.