maandag 27 juli 2009

Bill Bryson: aantekeningen uit een groot land

Ik ben een echte Bill Bryson fan. Zijn boeken hebben het soort humor waardoor je tijdens het lezen steeds zit te gniffelen (soms tot grote irritatie van mensen om je heen). Ik heb net zijn boek Aantekeningen uit een groot land gelezen, erg leuk! En interessant ook want Bill Bryson is een nieuwsgierig mannetje die onderwerpen tot de bodem uitzoekt.

Aantekeningen uit een groot land is een ideaal "effe lezen en dan effe wat anders doen" vakantieboek. Het bestaat namelijk uit circa 80 columns die hij schreef voor de weekendbijlage van een Britse krant. Bill Bryson is een Amerikaan die in de jaren zeventig op wereldreis is blijven hangen in Groot-Brittanniƫ. Hij is getrouwd met een Engelse en werkte decennia als journalist bij diverse Britse kranten. Eind jaren negentig gaat hij met zijn gezin terug naar Amerika en schrijft voor het Britse publiek over wat hij daar allemaal meemaakt.

Hij is weliswaar zelf een geboren Amerikaan maar intussen half Brits en als relatieve buitenstaander kan hij zich zeer verbazen over de Amerikanen en de Amerikaanse maatschappij. Zijn columns gaan over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld dat in Amerika niemand loopt: alles wordt met de auto gedaan en de gemiddelde Amerikaan gebruikt zijn benen voor maar 350 meter per dag. Verder dat het in Amerika stikt van de advocaten: in totaal 800.000 stuks. Dat zijn 300 advocaten per 100.000 inwoners en dat de "I sue you" cultuur helemaal doorslaat. Hoe groot en wild Amerika wel niet is: bijvoorbeeld de staat New Hampshire, waar hij woont, bestaat voor 85% uit bos. In die wildernis kunnen mensen gemakkelijk verdwalen en zelfs vliegtuigen neerstorten om nooit meer gevonden te worden. En zo gaat het door met interessante en bizarre voorbeelden van het leven in Amerika. Een echte aanrader!

Reserveer in onze catalogus

4 opmerkingen:

Astrid zei

Leuk, wij zijn ook echte Bryson fans. Deze ontbrak nog!

Transisalania en Varia zei

Ook ik heb Bill Bryson een paar jaar geleden ontdekt en was zo enthousiast dat ik wel eens spontaan stukjes heb voorgelezen aan verbaasde familieleden. Rake typeringen, zelfspot en een speciaal soort humor. Ik onderschrijf jouw oproep om hem te lezen helemaal!

Anoniem zei

toevallig net ook met dit boek bezig, erg leuk.
Een kleine geschiedenis over bijna alles : ook een erg leuk boek.

Peter zei

De kleine geschiedenis heb ik ook gelezen en inderdaad erg leuk!