zaterdag 1 oktober 2022

Bedankt voor de mooie jaren

Dit keer geen leuke leestip, maar een blog met een sentimenteel randje. Dit is namelijk de laatste blog die je hier leest. Op 16 oktober 2008 kondigden we aan dat Bibliotheek Hengelo op 1 januari officieel van start zou gaan met een weblog over boeken, films en muziek. Een maand later plaatste ik als eerste bieblogger een oefenpost over een dierbaar jeugdboek. Op die officiële startdatum in januari stonden er al 21 blogs online en vond er ook al flink wat interactie plaats met reageerders. Nu, 14 jaar en 1.650 blogs later mag ik de gordijnen sluiten. Dan zijn een paar feiten en cijfers wel op hun plaats. Lees je even mee?!

 

De start
We begonnen dit blog in een tijd dat alle bibliotheken flink werden bijgeschoold over de werking van sociale media en open source programma’s. Weblogs waren toen dé manier van je eigen content de wereld in gooien. Het leek ons mooi om als bibliotheek onze collectie op een persoonlijke manier onder de aandacht te brengen en zo in contact te komen met onze lezers. En dat is al die tijd ons format geweest: persoonlijke verhalen over boeken, film of muziek, die je in de landelijke collectie kunt lenen.

We zijn gestart met een standvastig team van 5 medewerkers, die de eerste 7 jaar met strakke regelmaat gemiddeld 150 blogs per jaar hebben gepost. We hadden allemaal onze eigen specialiteit, voorkeur en schrijfstijl. We hielden elkaar scherp, de content had een brede variatie en we haalden energie uit alle inspiratie en reacties.

De verandering
In de tweede 7 jaar van dit blog hebben we een aantal dingen zien veranderen. En dat was meer dan wéér een nieuw bibliotheeksysteem en wijziging in de dieplinks naar onze tips. Die veranderingen zaten ook in het team van bloggers en in de lezers en reageerders. Daarnaast zijn we als bibliotheek meer andere sociale media gaan gebruiken en hebben we op andere manieren interactie met klanten.
 
Natuurlijk waren er ook mooie ontwikkelingen. Door de samenwerking met de bibliotheken Hof van Twente en Oldenzaal kwam er nieuw schrijversbloed in het team en kreeg het blog een facelift naar een Bieblog van en voor alle bibliotheken. Maar we moeten toegeven dat er echt wel iets is veranderd in de online wereld. Na 14 productieve jaren lijkt het alsof ons oorspronkelijke doel, doelgroep en middel niet meer goed bij elkaar passen. Dus het werd tijd voor een pijnlijk maar logisch besluit: stoppen met ons Bieblog.

Het einde… en een nieuw begin
Als schrijver van het eerste uur dank ik jou, mede namens al mijn bloggende collega’s, voor de keren dat je onze linkjes aanklikte en onze persoonlijke ervaringen las. Ik hoop dat we je hebben geleid naar titels die je nog niet kende en dat die titels je soms hebben verrast of ontroerd. Want uiteindelijk zit de kracht in de boeken, films en muziek die wij in de schijnwerpers hebben gezet.

Dit bieblog blijft zeker nog een tijd online staan, daarvoor is het archief te waardevol. Vanwege de wisselingen in systemen geven de verouderde dieplinks naar de catalogus helaas een foutmelding. Je kunt dan altijd via Bibliotheek.nl je titel terugvinden en reserveren in je eigen bibliotheek. Ondertussen denken wij na over het delen van lees-, kijk- en luistertips op een manier die beter past bij de huidige tijd en behoefte van onze online klanten.

Dus hopelijk tot ziens!
Astrid, Peter, Nancy, Ingeborg, Nicol

Geen opmerkingen: