zaterdag 27 november 2010

Hou van mij - Ted van Lieshout

Boekje open
Hoe ga ik open als een boek?
Ik wil mezelf eens lezen,
bladeren en kijken
hoeveel pagina's ik tel.
Of ik een sprookje ben
of meer een studieboek.
Zou ik mij kopen?
Lenen bij de bieb?
Alleen stiekem lezen
hoe ik afloop en zachtjes
terugzetten in de kast?


Zo maar een gedichtje en een tekstje en uit het schitterende boek Hou van Mij van Ted van Lieshout. Hij maakt eigenlijk niet eens boeken speciaal voor kinderen, maar hij kijkt als volwassen schrijver, dichter en kunstenaar door de ogen van een kind naar de wereld.

Een onwijs mooi, vindingrijk en lekker lijvig boek, met ernstige en lichte, grappige en zware gedichten. Achterin staan nog niet eerder gepubliceerde beeldsonnetten. Gedichten waarbij de woorden en het rijm zijn vervangen door afbeeldingen: dropjes, schelpen, luciferhoutjes, dobbelstenen, kurken, appels en ballonnen.
Een boek om steeds weer opnieuw te pakken, naar te kijken, in te bladeren en te genieten.
Een boek waar ik blij van wordt en dus een boek om te hebben.

Sinds 14 november wandel ik in de pauze af en toe ook nog even langs de veertien gedichten van Ted van Lieshout die op de sokkels achter de Basiliek staan. Even weer blij worden.


Reserveer Hou van mij in onze catalogus

2 opmerkingen:

Anemarie zei

Hoi Diane,
Hou van mij vind ik ook een fantastisch boek! Net als jij word ik er blij van, maar ook ontroerd. Ik was erbij toen Ted van Lieshout weer eens een welverdiende prijs ontving. Dat was op 4 september in de OBA tijdens de Middag van het Kinderboek. Hij kreeg toen de Leesgoedprijs2010 voor de passie waarmee hij zich inzet voor de jeugdliteratuur. http://www.leesgoedplus.nl/leesgoedprijs/4781.html

Diane zei

Hey Annemarie,
ja, die man blijft maar in de prijzen vallen. En verdiend! De komende weken maar vaak langs zijn sokkels lopen tijdens je pauze :-)