maandag 5 maart 2012

Spanning in verhalen: over het schrijven van spannende boeken

Nederland heeft een miljoen hobbyschrijvers. Dit bleek in 2007 uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van het dagblad Trouw. Misschien is het ondertussen wel gegroeid naar 2 miljoen? Feit is dat heel veel mensen het leuk vinden om te schrijven en dromen van een bestseller. Maar ja, hoe pak je dat aan?

Uitgeverij Augustus zag, heel slim, een gat in de markt en is begonnen met de Schrijfbibliotheek: een serie inspirerende schrijfboeken over tal van onderwerpen die met creatief schrijven te maken hebben. Ze hebben ruim 30 titels in hun aanbod van Korte verhalen schrijven tot Personages, conflict, perspectief.

Een boek dat ook in deze serie is uitgekomen is Spanning in verhalen van René Appel. En als iemand iets te melden heeft over hoe je spannende verhalen schrijft dan is het René Appel wel. Geïnspireerd door schrijvers als Patricia Highsmith en Ruth Rendell heeft hij sinds de jaren tachtig een indrukwekkend oeuvre van psychologische thrillers opgebouwd. Oh ja, hij ook nog hoogleraar taalkunde.

In Spanning in verhalen laat René Appel zien met welke trucs je een verhaal onder spanning kunt zetten. Wat zorgt ervoor dat een lezer gepakt wordt door de eerste zinnen, alinea of hoofdstuk? Wat maakt een boek "unputdownable"? Hij behandelt verschillende aspecten van een boek die hierbij een rol kunnen spelen zoals tijd & tempo, personages & karakters en mysteries, raadselen en vragen. René Appel geeft verrassende  inzichten en gebruikt veel voorbeelden uit zijn eigen boeken maar ook uit een breed scala van andere boeken zoals De Avonden, The Silence of the Lambs, Madame Bovary en De Grot. Een praktisch boek dus om je op weg te helpen je eigen bestseller te schrijven!

Een andere unieke mogelijkheid voor aspirant schrijvers is meedoen aan de cursus Ontdek je schrijftalent in Bibliotheek Hengelo. In deze cursus van 8 lessen die start op 27 maart a.s. geeft Femke Nales (journalist en blogger) een basiscursus creatief schrijven. Een gastles wordt gegevens door schrijfster Nicolet Steemers. Vol is vol!
      
Reserveer Spanning in verhalen in onze catalogus.

Geen opmerkingen: