maandag 22 augustus 2022

Voordat de koffie koud wordt

In deze Japanse bestseller van Toshikazu Kawaguchi staat een koffiehuis in Tokyo centraal. Dat koffiehuis zit verstopt in een steegje en schenkt al meer dan honderd jaar zorgvuldig gebrouwen koffie. Maar er is iets speciaals mee aan de hand; je kunt er terugreizen in de tijd. Dat doen alleen niet zoveel mensen, want je moet je wel aan alle regels houden. Anders loop je de kans om vast te blijven zitten. 

Het boek volgt vier cafégasten die het risico willen nemen en vastberaden zijn het verleden een bezoekje te brengen. De eerste wil de man die haar verliet confronteren, de tweede wil een brief terugvinden van haar man wiens geheugen is verdwenen door Alzheimer. De derde wil haar zus voor een laatste keer spreken en de vierde wil haar dochter voor de eerste keer ontmoeten.  

Terugreizen in de tijd. Het is iets dat we ons allemaal wel een keertje hebben gewenst, toch? Als het echt zou kunnen, wat zou jij willen doen? Waar reis je naar toe? Wie zou je willen ontmoeten? Ik kan zo geen specifiek moment bedenken, maar ik denk dat ik terug zou gaan naar toen ik op de basisschool zat. Om alle mensen nog eens te zien die me inmiddels ontvallen zijn. Om nog eens te kijken hoe ik toen was en wat ik met me mee zou willen nemen naar het heden. 

In Voordat de koffie koud wordt hebben alle vier personen een eigen reden om terug te willen reizen. Hun verhalen worden door de auteur op een eenvoudige, fijne manier op papier gezet, terwijl hij raakt aan allerlei gevoelige onderwerpen. Toch blijf je niet achter met een triest gevoel na het lezen van dit boek. En als het je bevalt, dan kan ik melden dat deel 2 en 3 in de maak zijn!

Reserveer 'Voordat de koffie koud wordt' in de Bibliotheek

Geen opmerkingen: