maandag 20 augustus 2012

Besparen maar!

Besparen heeft een beetje een vervelend imago: je moet er leuke dingen voor laten, het kost veel moeite en het levert vaak maar weinig op. Maar dat is volgens journalist/publicist Marieke Henselmans grote onzin: besparen is juist heel leuk om te doen, het levert snel geld op en het is ook nog eens goed voor het milieu! In haar boek Besparen maar! geeft ze tips, adviezen en inspirerende ideeën voor elk seizoen. Want elk seizoen biedt unieke kansen voor een voordelig voorjaar, zuinige zomer, goedkope herfst en een besparende winter.

De winter is ook meteen de duurste tijd van het jaar met al die feestdagen zoals sinterklaas/kerst/nieuwjaar en natuurlijk de dure goede voornemens zoals stoppen met roken en afvallen. Want dan gaan we aan de nicotinepleisters, kopen we de nieuwste dieetboeken en dure dieetproducten en sluiten we een duur sportschoolabonnement af. Maar stoppen met roken is wel een prima bespaartip: want wie een pakje per dag rookt bespaart zo’n 10.000 euro in vijf jaar. Nog een goeie tip voor de winter: als je de diepvries en/of de koelkast wilt ontdooien (een ijsvrije koelkast kost minder energie) dan is het handig dat te doen bij vriesweer. Je zet de bevroren spullen dan gewoon in een kratje buiten. Deze moet ik onthouden want anders zit ik weer midden in de zomer te hannesen met half ontdooide pizza!

Een tip voor de zomer: koop geen dure frisdrank maar gebruik limonadesiroop. Vind je dat niet zo lekker: doe in een 1,5 literfles 200 ml limonadesiroop en 200 ml vruchtensap en vul aan met water (de sterkte aanpassen aan je smaak). Vijf tot tienmaal goedkoper dan gewone frisdrank!

En zo gaat Marieke Henselmans alle seizoenen door met een grote hoeveelheid tips, recepten, ideeën voor voordelige of gratis uitstapjes en boeken-, tuin- en cadeautips. Er is een tip uit Besparen maar! die ik moet noemen: lid worden van de bibliotheek! Want zo heb je "1000 boeken voor de prijs van 1". Met een standaard abonnement leen je bij Bibliotheek Hengelo al voor 35 euro een jaar lang onbeperkt en online lid worden kun je hier. Als dat geen slimme besparing is!

Reserveer Besparen maar! in onze catalogus 

Geen opmerkingen: