zaterdag 21 december 2013

Leven na leven - Kate Atkinson

Je herkent het vast wel…. Fantaseren over wat er gebeurd zou zijn als je iets anders had besloten, als je op die bepaalde dag op niet op die plek was geweest, als je niet was gaan werken maar studeren, als je ...
Kate Atkinson heeft dit op een hele bijzondere manier beschreven in Leven na leven.
“Kan Ursula, gezegend door een schijnbaar oneindige hoeveelheid levens, de wereld redden van de onvermijdelijke neergang?” is de intrigerende vraag op de achterflap van Leven na leven. “En als ze dat kan - zal ze het ook doen?”


Het verhaal speelt van het vooroorlogse Engeland van 1910 tot eind jaren zestig, met de nadruk op de jaren dertig in Duitsland  maar ook Tweede Wereldoorlog speelt een grote rol in het boek. Atkinson beschrijft de verschillende levens van bankiersdochter Ursula Todd: doodgeboren in 1910, dan toch geboren, fataal ongeluk als vierjarige, daarna vlak daarvoor een andere beslissing nemen en verder levend, enz. enz.
Bij iedere reïncarnatie leert Ursula bij en probeert ze uiteindelijk de geschiedenis gunstig te beïnvloeden.

Kate Atkinson speelt daar overtuigend mee. Telkens als Ursula dreigt te overlijden, geeft ze weer een draai aan het verhaal zoals het ook zou hebben kunnen plaatsgevonden. En ze doet het zo knap dat je alleen maar wilt doorlezen.
Worden dingen beter door opnieuw te beginnen? Door het anders te doen?
Dit boek heeft mij wel aan het denken gezet. Een boek dat je dit leven zeker moet lezen.

Reserveer Leven na leven in onze catalogus

Geen opmerkingen: