zaterdag 7 december 2013

De lange weg naar de vrijheid - Nelson Mandela


"Een lange weg naar vrijheid", zo noemde Mandela zijn leven. 27 jaar zat hij gevangen voor zijn strijd tegen de apartheidswetten,die blanken en zwarten scheidden. Nelson Mandela beschrijft de lange weg die hij heeft moeten afleggen van onwetende jongen tot charismatisch staatsman. De lange weg naar de vrijheid is het verhaal van misschien wel de wonderbaarlijkste omwenteling in de geschiedenis, verteld door de man die het allemaal heeft meegemaakt en in gang gezet. Het verhaal van Mandela, door Mandela.
Nelson Mandela is één van de grootste namen uit de geschiedenis van Zuid-Afrika. Hij speelde een grote rol in de afschaffing van de apartheid en geweldloos protest.

In 1944 raakte Nelson Mandela betrokken bij de ANC, een politieke groepering die zich tegen de dominante blanke minderheid keerde. In 1962 staat Nelson Mandela voor de rechter om zich te verdedigen tegen de aanklacht van landverraad. Hij is zijn eigen advocaat, maar hij verliest en draait voor 27 jaar de gevangenis in.
In 1994 won  Nelson Mandela  de eerste vrije verkiezingen van Zuid-Afrika met een overweldigende meerderheid 'Dit is de man van deze dag, dit is de man van dit jaar, dit is de man van de eeuw.' Bisschop Desmond Tutu tijdens de inhuldiging van Nelson Mandela als eerste zwarte president van Zuid-Afrika

Mandela begon als een felle, impulsieve revolutionair, maar kwam uit de gevangenis als een wijze, bedachtzame man, die al zijn landgenoten wist te verbinden. Hij had geleerd zijn agressie te beheersen, om ‘met zijn hersens en niet met zijn bloed te denken’, en om zijn energie te richten op het doel, namelijk de overwinning via de weg van onderhandelingen.

Eén les die hij iedereen in ieder geval wil meegeven, is dat het feit dat wij hebben geleefd niet het belangrijkste in het leven is. “Het verschil dat wij voor het leven van anderen hebben betekend, bepaalt de zin van het leven".

Donderdag 19 december is de Nederlandse première van de verfilming van De lange weg naar de vrijheid.

Geen opmerkingen: