maandag 2 december 2013

Sunshine

We dachten even een leuk filmpje te pakken met het bord op schoot. Het bleek een drie uur durend epos. Een verhaal uit Boedapest over drie generaties van de Joodse familie Sonnenschein tegen de achtergrond van politieke beroering en oorlog in de twintigste eeuw. Gelukkig waren we op tijd begonnen dus.

In de film Sunshine blikt de laatste telg van de familie terug op zijn familieverhaal. Van de over-overgrootvader met het geheimzinnige recept voor een legendarisch familiedrankje. De overgrootvader, die het mooie roodharige nichtje Valerie adopteert, dat uiteindelijk met haar optimisme en vermogen om de mooie dingen te zien alle regimes zal overleven. De grootvader, die met dat bijzondere nichtje trouwt, maar verscheurt wordt door z'n plichtsbesef om iedereen te behagen. De vader, die zelfs als Katholiek Hongaar en Olympisch schermkampioen niet gespaard blijft voor de horror van de concentratiekampen. En dan dus die laatste zoon, die probeert nog iets van de eer van z'n land en volk te herstellen na die vreselijke oorlog. En die vooral op zoek is naar zichzelf en z'n eigen verhaal.

Het valt allemaal niet mee. Het is even opletten hoor, als al die regimes en oorlogen voorbij schieten. Het deed me ook weer beseffen hoe weinig ik eigenlijk weet van die Hongaarse politieke geschiedenis. En ik vond het wel weer opmerkelijk om te ervaren dat - ondanks al die ellende door de geschiedenis heen - die Tweede Wereldoorlog me nog altijd het meest blijft verbazen. Die beelden, die machteloosheid, die verschillen in handelen van mensen, hoe mensen beesten konden worden. Het blijft een intrigerende tijd en een hele pijnlijke episode uit onze geschiedenis.

Gelukkig is dit niet alleen een geschiedenisles, maar ook een verhaal over mensen. En over bepaalde patronen in een familie, vooral als het om de liefde gaat. Dat heeft de regisseur mooi gedaan. Genoeg te zien en beleven dus, om die drie uur prima door te komen!
Reserveer in onze catalogus.

Geen opmerkingen: