woensdag 11 december 2013

Speelgoed

Kerstmis komt snel dichterbij. Gelukkig zijn er in deze maand overal heel veel lichtjes, want het lijkt soms wel of het niet eens helemaal licht wordt. Koud en donker, dan zitten we vooral binnen. Zo in de aanloop naar Kerstmis is het misschien aardig om na te denken over een fijne film. Ik heb een hele goede voor je in de aanbieding, of eigenlijk zijn het er drie. En ze zijn alle drie goed. Dat zie niet vaak als er vervolgfilms worden gemaakt. Ook bijzonder, ze zijn leuk voor elke leeftijd! En ze blijven leuk!

Toen mijn kinderen nog klein waren kwam deel één uit. Die hebben we toen gekocht.

Toy Story, het is een feest voor iedereen. Onze jongens vonden het indertijd fantastisch dat speelgoed kon praten. De gesprekken tussen het speelgoed waren ook heel vanzelfsprekend. Wij dacht met elkaar dat als het speelgoed van de jongens kon praten ze soortegelijke gesprekken zouden voeren.

Hoofdpersoon in Toy Story is Woody. Woody is een speelgoed cowboy en het favoriete speelgoed van Andy. Daarmee is Woody bij alle speelgoed figuren de natuurlijke leider. Daar komt verandering als Andy op zijn verjaardag een echte Buzz Lightyear krijgt, een space pop. Dan beginnen de problemen. Op de eerste plaats is Andy heel erg blij met Buzz en dat maakt Woody een beetje jaloers. Al het speelgoed is er druk mee. Maar op de tweede plaats is het zeer vermakelijk dat Buzz niet weet dat hij een stuk speelgoed is. Daar komt hij uiteindelijk natuurlijk wel achter.
Ik vind het onwaarschijnlijk knap dat je een film kunt maken met zoveel lagen dat voor er voor elke leeftijdscategorie iets in zit. Het is ook zo'n film die je makkelijk meerdere keren kunt kijken om steeds weer nieuwe invalshoeken te ontdekken. IJzersterke dialogen dus tussen de speelgoed figuren. En Woody laat zich uiteraard van zijn allerbeste kant zien als Buzz in handen dreigt te vallen van de buurjongen, die er een morbide plezier aan beleeft speelgoed figuren te slopen om er vervolgens monsters van te maken.

Enige tijd later kwam Toy Story 2 uit. Andy is al groter en zijn moeder besluit een deel van het speelgoed op de rommelmarkt te koop aan te bieden. Heel per ongeluk komt Woody bij dit speelgoed terecht. Reddingsacties van zijn speelgoed genoten lopen op niets uit. Nee, sterker nog, Woody wordt meegenomen door een dikke Amerikaan die weet dat Woody een onderdeel vormt van een serie speelgoed dat nu als collectors item heel veel waard is. En zo komt Woody in contact met cowgirl Jessie, het paard Bullebeest en Stinky Pete de goudzoeker.  Het blijkt dat hij jaren terug bijzonder populair was. Er zijn films met Woody gemaakt en er waren allerlei spullen met afbeeldingen van hem te koop. Je snapt, het streelt zijn ijdelheid. Maar met speelgoed hoort natuurlijk vooral gespeeld te worden. Woody weet zijn nieuwe vrienden er van te overtuigen dat je als speelgoed beter af bent bij een kind dat blij met je is en met je wil spelen. Alleen Stinky Pete denkt er anders over en dat komt hem uiteindelijk duur te staan...

Deel 3 zag ik pas onlangs, maar met evenveel genoegen. Andy is nu echt groot. Hij gaat naar de universiteit en zijn moeder ruimt zijn kamer op. Wat moet er met al het speelgoed gebeuren. Eureka, naar een kinderdagverblijf. Daar zijn immers veel kinderen die graag willen spelen. Ook nu volgen  kolderieke gebeurtenissen elkaar in snel tempo op. En ook nu is het weer een feestje om de scherpe dialogen te volgen tussen het verschillende speelgoed. O ja, en laten we niet vergeten dat de stemmen van de verschillende speelgoedfiguren natuurlijk heel belangrijk zijn. Zagen we de eerste twee delen nog met een Nederlandse synchronisatie, het derde deel was super met de stem van Tom Hanks als Woody.
Drie films, alle drie goed. We zouden eigenlijk drie kerstdagen moeten hebben!

Reserveer Toy Story 1 in onze catalogus
Reserveer Toy Story 2 in onze catalogus
Reserveer Toy Story 3 in onze catalogus

Geen opmerkingen: