donderdag 8 mei 2014

Ik ontsnapte uit Auschwitz - Rudolf Vrba

Ongeloof.
Dat voel ik als ik boeken lees met het thema oorlog.
'Ik ontsnapte uit Auschwitz' beschrijft het verhaal van Rudolf Vrba (1924-2006). Hij beschrijft zijn eigen verhaal over het begin van de oorlog, zijn transport en de vreselijke tijd in het kamp Auschwitz.

Het boek beschrijft de strijd die elke dag moet worden aangegaan met de schaarste van voedsel, de kappo’s, de verschillen in rangen die zelfs in de kampen gelden en het gebrek aan compassie wat je jezelf eigen moet maken wil je overleven.


De geruststelling die de meeste mensen hebben bij aankomst in de kampen beschrijft Rudolf in het volgende citaat:
“Ik keek bijvoorbeeld nog eens naar de poort en zag voor het allereerst de woorden die er boven stonden: 'Arbeit Macht Frei'. Werk brengt vrijheid. Weldra zou die mythe ons allemaal bespotten, een monsterlijke 1 april grap. Maar op die avond in juni geloofde ik het en werd ik er zelfs door bemoedigd. Werk brengt vrijheid. Ik was jong en sterk. Als het werk was dat ze van me wilden, dan zouden ze dat krijgen”.
Gezond blijven in de kampen betekend zorgen dat je de juiste mensen kent en op de juiste plekken kan werken waar je af en toe wat eten kan stelen. Tijdens het werken ziet hij de monsterlijke plannen van de nazi’s langzaam tot uitrol komen en hij begint de enorme stroom met slachtoffers bij te houden in een dagboek. Wanneer hij hoort van de plannen van de nazi's om Hongarije binnen te vallen en een miljoen joden te deporteren en te vergassen is de maat vol. Hij begint met het beramen van een plan om te ontsnappen en de plannen van de nazi’s naar de buitenwereld te brengen.

Dit boek moet je lezen. Het geeft niet alleen gruwelijk weer hoe de dagelijkse gang van zaken was in de kampen. Het geeft ook weer hoe sterk een mens kan zijn in een uitzichtloze situatie, en dat in zo’n situatie elk klein lichtpuntje voor nieuwe inzichten en energie kan zorgen.
Op de kaft staan o.a. de volgende woorden: schokkend, schitterend, boek van het jaar, nooit de moed opgeven, ongelofelijk verhaal, om nooit meer te vergeten.

Die laatste woorden tekenen nog wel het meest waarom iedereen dit boek moet lezen.
We mogen dit nooit vergeten………


Reserveer in onze catalogus

Frank Peters

Frank is één van onze nieuwe bloggers!

Geen opmerkingen: