maandag 17 november 2014

De Gierzwaluw

Ik weet het: boeken over vogels is niet iedereens zijn ding. Maar maak eens een uitzondering voor De gierzwaluw van de Amsterdamse stadsbioloog Remco Daalder. Je zult er geen spijt van krijgen!

Want ten eerste is de gierzwaluw een behoorlijk abnormale vogel die jaarlijks 300.000 kilometer vliegt met een gemiddelde snelheid boven de 100 kilometer per uur. En ze doen echt alles in de lucht: slapen, eten en paren. Ten tweede weet Remco Daalder een prachtig beeld te schetsen van het wereldje van de vogelliefhebbers: een behoorlijke eigenzinnige mensensoort. Het boek won trouwens ook de Jan Wolkersprijs voor het beste natuurboek van 2014.


Ik heb wel iets met vogels (ik schreef op deze blog ooit al eens eerder over de huismus) en weet in mijn tuin de meeste soorten wel te herkennen. En anders zoek ik het wel op in mijn "Het beste vogelboek" dat ik al sinds mijn jeugd heb. Dus ik snap de fascinatie van mensen met vogels wel een beetje. En helemaal met een vogel als de gierzwaluw. En die fascinatie gaat ook al eeuwen terug: zolang proberen mensen al de geheimen van de gierzwaluw te doorgronden. Een Engels dominee in de 18e eeuw dacht bijvoorbeeld dat gierzwaluwen in het najaar in de modder kropen om te overwinteren. Hij liet werklui de rivieroever opgraven om niks te vinden natuurlijk.

Remco Daalder schrijft ook over hypermodern onderzoek met rader en kleine transponders op de rug van gierzwaluwen die een schat aan informatie opleveren waar de vroegere onderzoekers alleen van konden dromen. Hij praat met bevlogen mensen van de gierzwaluwwerkgroep die zich fanatiek inzetten voor de bescherming van de gierzwaluw. Want steeds meer oude daken worden gerenoveerd en ook al is de gierzwaluw een beschermde soort zonder hun inzet zouden vele nesten in de bouwafvalcontainer terecht komen.

Dus lees dit boek en als je in zomer een hoog gekrijs hoort en je ziet ze kilometers hoog door de lucht scheren dan weet je: daar vliegt een bijzondere vogel.


Reserveer De Gierzwaluw in onze catalogus.

Geen opmerkingen: