woensdag 5 november 2014

Evenbeeld

Vooruit nog een keer eentje van Theo en Marianne Hoogstraaten. Ik was het al bijna weer vergeten, maar in 2012 las ik ook al eens wat van dit duo. Ik kwam er achter omdat ik aan het zoeken was naar wat meer informatie over de boeken die ze geschreven hebben. Toen schreef ik over 'Kruisgang' en als ik nu teruglees wat ik toen over dat boek schreef kan ik dat meteen weer onderschrijven. Ook grappig dat ik vanuit dezelfde gedachte dit boek wilde lezen, namelijk omdat ik de jeugdboeken van Theo Hoogstraaten altijd zo kon waarderen.

'Evenbeeld' is opnieuw een hoogst originele roman / thriller. Achtergrond: 17e eeuw, het VOC-schip de Batavia, met aan boord een jonge, zwangere vrouw, strandt op een koraalrif.

Er volgen maanden van honger, dorst en vreselijke moordpartijen. Enkelen overleven het, waaronder de jonge vrouw met haar pas geboren kind.

De tweede verhaallijn speelt in het heden. Marrit erft een grachtenpand en het vermogen van haar oom. De voorwaarden voor het aanvaarden van de erfenis zijn echter hoogst ongebruikelijk. En, klein detail, een deel van het pand is verhuurd. Tegen de afspraak in, is deze huurder niet bereid het pand te verlaten. Marrit gaat op onderzoek uit en raakt betrokken bij een complot dat haar bijna het leven kost.

Origineel, want het verhaal over 'de Batavia' is een waargebeurde zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Verenigde Oostindische Compagnie. Het boek is het resultaat van grondige rechearch met veel kleine details, waardoor het heel levensecht over komt. De relatie met het heden is heel subtiel verweven met het verleden, erg knap gedaan en super interessant!

'Evenbeeld' is al weer de zevende thriller van Marianne en Theo Hoogstraaten. Dat ze gewaardeerd worden blijkt wel uit het feit dat twee van de thrillers, 'Lokvrouw' en 'Machteloos', op de longlist van de Gouden Strop belandden.

Maar ik wist het al langer, dat de boeken van Theo Hoogstraaten de moeite waard zijn. Gewoon een keer proberen...., de jeugdboeken. En dat geldt ook voor je kinderen.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: