zaterdag 15 november 2014

Wanneer de mieren schreeuwen - Alex Boogers

Iedereen kent het verhaal van de Rotterdamse jongen Sedar Soares die tien jaar geleden in Rotterdam die door een onbekende schutter werd doodgeschoten, omdat hij sneeuwballen aan het gooien was. Dit verhaal is ook  Alex Boogers altijd bijgebleven.Nu Alex zijn eigen zoontje ziet spelen in de sneeuw, komt de waanzin van dit zinloze geweld weer heel dichtbij. Met  Wanneer de mieren schreeuwen probeert Alex  deze jongen - al is het maar voor de duur van het verhaal - weer in het leven terug te roepen.





Van de achterflap

Op 1 februari 2003 verliezen zeven mensen het leven in een spaceshuttle, tijdens een missie die de mensheid iets moet leren over de geheimen van het universum. Op dezelfde dag speelt een jongen met zijn vrienden in de sneeuw op het parkeerdek bij een metrostation. Ook hij zal die dag niet overleven. In Wanneer de mieren schreeuwen krijgt het dertienjarige voetbaltalent Socrates een stem via zijn neef Gabriel. Het is het verhaal van een jongen die eindeloos op straat voetbalt, interesse krijgt in meisjes, en ervan droomt om profvoetballer te worden, net zoals al die andere jongens, tot die ene dag.

Een bijzonder boek dat gaat over het voorkomen van zinloos geweld en de frustraties die in de samenleving op anderen worden uitgeleefd. En volgens Boogers een ‘symbool voor een gebrek aan moraliteit in onze samenleving’.  Boogers doet wat hij op zijn weblog beloofde: hij herhaalt uit alle macht de geschiedenis van Sedar Soares. Die verdient het gelezen te worden.
Het is een boek met een verhaal dat gespreksonderwerp kan zijn op scholen, en dat gaat over wezenlijke zaken als respect en begrip. Als docent kun je met dit boek jonge mensen aan het denken zetten. Geweldig toch als je dát met literatuur kan bereiken?

Reserveer Wanneer de mieren schreeuwen in onze catalogus

Geen opmerkingen: