vrijdag 21 november 2014

Online privacy en veiligheid

Vandaag begint de Week van de Mediawijsheid: een week waarin we ook in de bibliotheek aandacht besteden aan de voor- en nadelen van diverse media en de manier waarop we daar met elkaar mee omgaan. Een week met een vol programma. Eén van de onderdelen licht ik er hier uit: op zondag 30 november, tijdens onze 'koopzondag-openstelling', wordt er een Privacy Café georganiseerd.

Bij het Privacy Café leer je je persoonlijke gegevens te beveiligen. Zie het als digitale zelfverdediging. Vrijwilligers van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom en leden van hackerspaces staan je bij tijdens deze praktische cursussen. Ze reizen door Nederland en helpen jong en oud om hun laptop, tablet en smartphone af te schermen. Doe mee, en sta zo steviger tegenover nieuwsgierige bedrijven, weetgrage overheden en digitale criminelen.

Ieder café begint met kleine introductie hoe het internet nou écht werkt. Wat is metadata? Wat zijn trackingcookies? En waarom is encryptie het antwoord op alles? De focus van het Privacy Café ligt op zelf ervaring opdoen met de software.

Afhankelijk van je kennisniveau zul je aandacht besteden aan:

  • Digitale do’s en dont’s: je wachtwoorden, fysieke veiligheid, vertrouwen op het web
  • Het beperken van de sporen die je online achterlaat: cookies, tracking, versleutelde verbindingen
  • Anoniem het web opgaan: met Tor
  • Versleuteld e-mailen: met PGP, net zoals Snowden
  • Versleuteld chatten: met CryptoCat en OTR
  • Je bestanden beveiligen: met Truecrypt
Als deelnemer neem je mee: een laptop (en tablet of smartphone) waarop je zelf software kunt installeren. En je spreekwoordelijke alu-hoedje.
Van harte welkom dus!

Voor mensen die meer willen lezen over wat je zelf kunt doen, is er een nieuw boek verschenen van de Consumentenbond over Online privacy en veiligheid.
"Vrijwel iedereen die gebruik maakt van het internet staat bloot aan het risico dat zijn of haar persoonsgegevens misbruikt worden of dat de privacy geschonden wordt. Dat noopt tot een verstandige en zorgvuldige wijze van gebruik van ICT-middelen. In dit uitstekende boek wordt ingegaan op de vele risico's en de wijze waarop de gewone burger zich ertegen kan wapenen. De auteur, die hoofdredacteur is van het tijdschrift Digitaalgids van de Consumentenbond, heeft met dit boek een uiterst waardevol en zeer goed geschreven praktijkhandleiding afgeleverd. In het fraai en uitstekend vormgegeven boek wordt ingegaan op onder meer ICT-beveiliging, openbare wifi, surfen, webdiensten, sociale media, e-mail, de cloud, smartphones en tablets. Het boek zit vol met nuttige praktijktips."
Geïnteresseerd? We zien je graag in de Week van de Mediawijsheid in de bibliotheek!

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: