donderdag 15 augustus 2019

De leesclub aan het einde van de wereld


Er zijn heel wat boeken te vinden waarin een leesclub de hoofdrol speelt. Maar wat dit boek voor mij anders maakte, is dat het zich niet in pittoresk Engeland afspeelt, maar in de ruige outback van Australië. Het is eind jaren ’70 van de vorige eeuw als Sybil op een afgelegen boerderij woont met haar man en twee zoons. Haar schoondochter, net geëmigreerd vanuit Londen, voelt zich eenzaam. Om haar te helpen richt Sybil een leesclub op, van in totaal vijf vrouwen. Elk met een heel andere achtergrond.

Sybils oudste zoon zorgt voor problemen, Rita komt als verpleegster bij de Flying Doctors de ergste gevallen tegen, de Amerikaanse Della moet zich staande houden tussen alle mannelijke veedrijvers, de man van Sally-Ann drinkt veel te veel en tenslotte lukt het Kate maar niet om zwanger te worden.

Outback
Het boek geeft een prachtig beeld van het leven in het Australische Northern Territory, dat wordt beheerst door de seizoenen. In het droge seizoen is het stoffig, bloedheet en druk. Want dan moet al het werk gebeuren. In het natte seizoen is er veel minder te doen en is het onmogelijk de boerderij te verlaten door al het water. Het enige contact met de buitenwereld gaat via de telefoon. Gebeurt er een ongeluk in het natte seizoen? Dan moet je maar geluk hebben dat de buurman je met zijn helikopter naar het ziekenhuis wil brengen. 

Vriendschap
De vijf vrouwen ontmoeten elkaar om boeken te bespreken, maar vooral om met elkaar te praten. Hun vriendschap betekent heel veel voor ze. Ze vinden steun bij elkaar in een wereld die vooral gedomineerd wordt door mannen. Een fijn boek om meegenomen te worden in de levens van vijf sterke vrouwen. Maar ook om eens iets meer te weten te komen over een land waar het landschap, het weer en de gebruiken zo heel anders zijn dan in Nederland.

Reserveer in de Bibliotheek
Luister in de LuisterBieb

Geen opmerkingen: