dinsdag 9 juni 2020

Het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey

In het naoorlogse Londen worstelt Juliet Ashton met het schrijven van haar nieuwe boek. Dan ontvangt ze een brief van de haar totaal onbekende Dawsey Adams die woont op het eiland Guernsey. Juliet begint een correspondentie met Dawsey en later met alle leden van zijn leesclub met de bijzondere naam 'Het aardappelschiltaart genootschap'.
Juliet raakt gefascineerd door de verhalen van de kleurrijke karakters van dit genootschap. Als ze besluit om af te reizen naar Guernsey, neemt ze een beslissing die haar leven voorgoed zal veranderen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat de eilandbewoners hebben meegemaakt tijdens de oorlog en hoe hun vriendschappen, saamhorigheid en onderlinge relaties tijdens de Duitse bezetting op de proef werden gesteld. Guernsey, een eiland voor de Franse kust, was als onderdeel van de Kanaaleilanden het enige Engelse grondgebied dat door de Duitsers werd ingenomen.

Het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey is een fijn en hartverwarmend verhaal over een groep mensen die een moeilijke periode te boven komt. En het is nu ook prachtig verfilmd en te zien op Netflix als The Guernsey literary potato peel pie society. Met onze eigen Michiel Huisman als hoofdpersoon Dawsey Adams.
Mary Ann Shaffer was naast schrijver, ook redacteur, boekverkoper en bibliothecaresse. Ze werd verliefd op Guernsey toen haar vliegtuig daar 72 uur vertraging had. Ze las alles over het eiland wat er in de boekhandel op het vliegveld verkrijgbaar was, en dat vormde het begin voor deze unieke roman. Helaas heeft ze de publicatie niet meer mee mogen maken, haar nichtje Annie Barrows heeft het verhaal uiteindelijk afgerond.

Reserveer hier een exemplaar van Het literaire aardappelschiltaartgenootschap van Guernsey.

Geen opmerkingen: