maandag 14 september 2020

Hoge Omens : de oprechte en secure voorspellingen van Agnes Nutter, een heks

Die lieve vriendinnendochter, die door al mijn boekenkadoos een lief leesbeest werd, gaf me voor m'n verjaardag niet alleen haar eigen mooiste jeugdboek. Ze gaf me er nog eentje, met de woorden: nou ja, en deze is gewoon leuke en grappig. Ik had die Good Omens al wel eens voorbij zien komen, maar tot nu toe had elke uitleg over het verhaal me meer doen fronzen dan nieuwsgierig gemaakt. Nu was ik dat wel!

Ik zal wel eerlijk zijn, het begin is echt wel onbegrijpelijk. Als je er - zoals ik - blanco in stapt dan denk je: waar gáát dit over. Al die namen, personages, engelen, demonen, gevlieg door de tijd in een snelle schrijfstijl, een baby verwisselen die de antichrist zal zijn en de wereld zal doen vergaan, omdat die engelen en demonen graag met elkaar in oorlog willen? Echt, ik zei op enig moment: als ik op pagina 100 me nog zo voel dan is het kennelijk geen boek voor mij. Maar na het uitspreiden van alle puzzelstukjes en we rond pagina 70 in het hier en nu samen aan het avontuur begonnen, toen was ik nieuwsgierig. En eigenlijk moet je dan als lezer gewoon weer even opnieuw beginnen, dan is het allemaal heel logisch :-)

Het plot kort samenvatten is echt ondoenlijk. Maar ik moet zeggen dat de schrijver van de aanschafinformatie voor bibliotheken dat - niet afgeleid door emotie of eigen mening - heel netjes heeft gedaan. Ik maak daarvan: Engel Azirafaal werkt samen met zijn rivaal en vriend, de demoon Crowley, om Armageddon te voorkomen door de Antichrist op een zijspoor te zetten. Maar die Antichrist is pas elf jaar oud en best een aardig jochie. Het boek zit vol met woordgrapjes, doldwaze situaties en aansprekende personages. Een prachtig boek, waarin de draak wordt gestoken met het horrorgenre, voor een ieder met gevoel voor humor en voor hen die de Bijbel niet zo serieus nemen.

Terry Pratchett en Neil Gaiman schreven dit boek in 1990 en het werd gelijk een hype. De hele gedachte achter dit verhaal is dat er overal om ons - gewone stervelingen, ook wel mensen genoemd - heen engelen en demonen rondlopen, vermomd als gewone stervelingen, of medemensen. En die twee soorten, nou ja, die grijpen soms gewoon even in. Als de boel wat uit de hand loopt, als de mensheid even een duwtje nodig heeft, als zij zich vervelen en zelf een verzetje nodig hebben, als ze elkaar een poets willen bakken of echt dwars willen zitten. Want alleen maar hemelse engelendingen op aarde is natuurlijk super saai, net zoals het ook weer niet erg aardig is om in ieder mens z'n innerlijke demoon wakker te maken. Het gaat om de balans. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat in ieder geval deze heerlijke Azirafaal en Crowley het mensenleven op aarde eigenlijk best leuk vinden en ook wel wat van de ander in zichzelf herkennen.

Het toetje van dit bijzondere avontuur zat hem in het kijken van de dvd-serie (gemaakt voor Amazone Prime Video) uit 2019, waardoor het boek weer helemaal hip is geworden. David Tennant en Michael Sheen zijn de heerlijkste demoon en engel die je je wensen kunt. Het bizarre verhaal wordt nog duidelijker, je kunt blijven en blijven kijken om er alle details en verwijzingen uit te halen, om mee te zingen met die gouwe ouwe hits, en het is echt ongewoon grappig en liefdevol gedaan. Ik weet niet, maar ik krijg wel weer een beetje hoop in de mensheid hierdoor. En dat is een heel fijn gevoel.

Dus dank, lieve Laura, voor je heerlijke boekkeuze!


Reserveer het Nederlandse boek in onze catalogus.
Reserveer het Engelse boek in onze catalogus.
Reserveer de dvd's in onze catalogus.

Geen opmerkingen: