maandag 28 september 2020

Suikerbastaard van Jaap Scholten


Frederik Spengler leidt een teruggetrokken bestaan in een Roemeens dorp. Hij knapt oude schuren op en zwerft 's avonds weemoedig door de lege slaapkamers van zijn studerende kinderen.
Op een avond verschijnt in het televisieprogramma Spoorloos een zwarte man die beweert een zoon van Frederiks opa te zijn. Diens claim dwingt Frederik (namens zijn Twentse familie, die bepaald 'not amused' is door dit bericht) naar Ethiopië, op zoek naar de waarheid. Lukt het hem deze man en de waarheid te vinden?
Jeugdliefde Mila staat erop hem te vergezellen en heeft haar eigen zoektocht te volgen. 

In de jaren vijftig en zestig reisden tientallen Twentse jongens  in opdracht naar het toenmalige Abessinië van keizer Haile Selassie en bouwden er suikerfabrieken. De jongens belandden in een totaal andere wereld; ze hadden ineens bedienden, vrouwen, motoren en paarden. Van het geld dat ze verdienden mocht maar een deel naar familie in Nederland worden overgemaakt. De rest mocht niet worden uitgevoerd, dus ze waanden zich koningen, maar zodra hun driejarig contract afliep moesten ze terug naar de stempelklok en de draaibank in Hengelo. Een onmogelijke overgang. In die periode zijn veel kinderen geboren uit een Nederlandse vader en een Ethiopische moeder. Vaak werden deze moeders met kinderen achtergelaten en verlaten in Abessinië. 

Suikerbastaard is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het bedrijf Stork, dat suikerfabrieken bouwde in de binnenlanden van Ethiopië en de Twentse jongens die voor drie jaar werden uitgezonden. Jaap Scholten (een meester in het beschrijven van de Twentse geschiedenis - als nazaat uit de Stork familie) speelt met feit en fictie en laat deze vergeten geschiedenis volledig tot leven komen.  Het boek leest als een diesel zonder haperingen. Een absolute aanrader!

Je kunt dit boek hier reserveren bij de bibliotheek. 





Geen opmerkingen: