donderdag 12 augustus 2021

Code Kattenkruid: hoe mijn opa vrolijk doodging

In dit ontroerende en vaak ook vrolijke boek vertelt Stijn (13) over de tijd nadat zijn opa te horen heeft gekregen dat hij niet lang meer zal leven. Als het echt niet meer gaat wil opa euthanasie.

Ik dacht bij het lezen aan mijn moeder. Zij was 5, toen haar moeder in 1912 overleed. Destijds werd er niet met kinderen over gepraat, zij moesten er zo weinig mogelijk bij betrokken worden. Mijn moeder zat tijdens de begrafenis buiten op een muurtje voor hun huis, waar ze de klokken hoorde luiden. Ze kon de rest van haar leven, ze werd 87, niet tegen klokgelui.

De opa van Stijn wil per se nog drie dagen fietsen met Stijn, want er zijn nog een paar dingen die hij wil doen voor hij doodgaat. In een achtbaan, bijvoorbeeld. De hele familie is daar tegen, maar ze krijgen het toch voor elkaar om samen op pad te gaan. Ze hebben wel een paar geheimen: code Kattenkruid, code Waanzin en code Foetsie foetsie. Wat dat betekent? Dat weten alleen opa, Stijn en de lezer.

Opa is onderweg heel stoer, al krijgt hij het - logisch- soms ook wel eens te kwaad en gaat er soms iets mis.

Meer weten over dit boek? Luister dan hier naar degrotevriendelijkepodcast met een interview met Jaques Vriens over Code Kattenkruid.

Hermien Bosman

Reserveer Code Kattenkruid in onze catalogus.

Geen opmerkingen: