dinsdag 21 december 2021

Een zinvol leven

Begin 2020 blogde een collega over het eerste boek van journalist Fokke Obbema: De zin van het leven. Hij veroverde toen alle harten met zijn liefdevolle columns die hij schreef na de revalidatie van een hartstilstand. Hij sprak vele bekende en minder bekende Nederlanders over de vraag wat de zin van het leven is. En juist vanwege dat succes kon een vervolg niet uitblijven. Dat lijkt me een mooie afsluiter voor dit jaar, waarin we toch weer in een lockdown terecht zijn gekomen en velen wellicht - bewust of onbewust - stilstaan bij de vraag 'Wat is eigenlijk een zinvol leven voor mij?'

En specifiek deze vraag is dit keer het startpunt van alle interviews die Obbema voor zijn nieuwe boek Een zinvol leven heeft verzameld. Met als ondertitel 'de mens en zijn verhaal'. Want persoonlijke verhalen zijn het zeker. Geen spirituele filosofie over de meer algemene vraag naar de zin van het leven, maar dit keer over hoe en wanneer jij de zinvolheid van jouw leven ervaart. En wat is het weer een mooie mix aan persoonlijkheden en dus aan levensverhalen.

Het eerste dat me opviel was de keuze om dit keer alle portretten te fotograferen met de ogen open en de blik levendig vooruit gericht. Heel toepasselijk. Kom maar op met die levenslust. Ondanks de aangrijpende ervaringen en trauma's hier en daar, hebben ze allemaal hun troost en zingeving gevonden. En gelukkig eindigt hij ook dit keer elk interview met een persoonlijke boekentip van de verteller, opdat het ons kan inspireren.

Beide boeken zijn, zoals Obbema in het voorwoord schrijft, vooral een uitnodiging tot een eigen innerlijke reis. Wat is voor u een zinvol leven? En hoe gaat u dat vormgeven? Ja, zelfs nu, want een pandemie gaat u er toch zeker niet van weerhouden een zinvol leven te leiden?!

Geen opmerkingen: