donderdag 23 december 2021

Zangvogels, Christy Lefteri

 

Wanneer ik leesvoer uitzoek om mij in mijn vrije tijd mee te vermaken, kies ik vaak voor waargebeurde verhalen, young adult of spannende romans. Dit boek valt echter onder literatuur. Het is spannend en zou ook zo waargebeurd kunnen zijn. Ik leerde veel over andere culturen en over mensen met een andere denkwereld. 

Het boek sprak mij in eerste instantie aan, omdat ik het zag liggen in een boekwinkel in Den Haag. De voorkant is prachtig en er staat: "Deze roman opent je ogen" Ik vroeg mij af, hoe dat zou kunnen en op welk gebied. Nieuwsgierigheid zorgde er dus voor dat ik het boek Zangvogels reserveerde bij de bibliotheek. Bovendien was het een aanrader van de boekwinkel. Wij leggen de aanraders ook niet voor niets bij de bibliotheek neer, dus de keuze was snel gemaakt. 

Zangvogels gaat over Nisha. Je leert haar kennen door verhalen van anderen. Ze spreekt alleen aan het einde van het boek zelf. Het is bijzonder om iemand, door de verhalen van mensen om haar heen, te leren kennen, zonder dat je haar zelf ontmoet. Het boek gaat verder over Petra, de dame waar Nisha in dienst is als werkster en kindermeisje. 


Van zowel Petra als Nisha krijg je een heel ander beeld dan het boek in eerste instantie doet vermoeden. Je leert dat niets is, wat het lijkt. Ook: “Je weet pas wat je mist, als het er niet meer is", gaat hier zeker op.  Ik werd iets over de helft van het boek zeer geraakt door het verhaal. Denk je in het begin, waar gaat dit naartoe? , zet dan even door en je wordt gegrepen door het verhaal. Ik beloof je dat het je het boek vanaf dan niet meer weg legt. 

 

De roman gaat over hoe we zelf verstrikt kunnen zitten in de manier waarop we kijken en ons gedragen. "Het verhaal is een verkenning van de ideologieën, vooroordelen, omstandigheden en onderliggende overtuigingen die tot zeer trieste en vaak catastrofale gebeurtenissen kunnen leiden. Dit schrijft de Christy Lefteri onder andere in haar nawoord. Een nawoord overigens dat de moeite waar is om ook even te lezen. Het is prettig om uiteindelijk te lezen, waar het niet waar gebeurde verhaal op gebaseerd is. 

In mijn eigen woorden: vaak neem ik niet de tijd om iemands verhaal te horen. Ik ga ervanuit dat de aannames die ik heb waar zijn. Wanneer je je zou verdiepen in iemand, leer je waarom ze de dingen doen, die ze doen. Prachtig, om hier even bij stil te staan tijdens het lezen van een boek. Ja het klopt, dit boek opende mijn ogen! 


Reserveer Zangvogels vandaag nog 

Geen opmerkingen: