woensdag 28 januari 2009

Sally Lockhart en het Victoriaanse Londen

Philip Pullman is vooral bekend van de serie 'Het gouden kompas' en de verfilming van het eerste deel: 'Het noorderlicht' met Nicole Kidman en Daniel Craig in de hoofdrollen. Als je de boeken hebt gelezen dan weet je dat Pullman een beeldend schrijver is die, hoewel zijn boeken een schijnbaar historische achtergrond hebben, vooral veel fantasie in zijn verhalen stopt. Zo ook in zijn verhalen die in meer of mindere mate over Sally Lockhart gaan. In de eerste delen uit deze serie, De Sally Lockhart mysteries, speelt Sally inderdaad een hoofdrol. In het laatste deel verschijnt ze nog slechts in een bijrolletje ten tonele.

'Het raadsel van de robijn'en 'De schaduw in het noorden' zijn door de BBC verfilmd met in de hoofdrol Billie Piper. Het is de BBC wel toevertrouwd de typische Engelse sfeer uit de boeken op het filmdoek over te brengen. De 'foggy' achterbuurten van het victoriaanse Londen, de louche figuren die rondscharrelen tussen het afval in de schaars verlichte straten en de benepen streng burgerlijke uitstraling van de beter gesitueerden. Sally echter is een zelfbewuste, onafhankelijke vrouw die bij voorkeur haar eigen boontjes dopt en niet terug schrikt voor een beetje leven in de brouwerij. Ook in 'De tijger in de put' volgen we Sally nog.


'De tinnen prinses' speelt zich vooral af in een minuscuul Midden-Europees land vol politieke onrust eind negentiende eeuw. Ook nu toont Pullman zich een meesterlijk verteller al vond ik het verhaal in dit deel iets minder vlot op gang komen. Uiteindelijk bleek het echter weer de moeite waard.

2 opmerkingen:

Lydia Esther zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Lydia Esther zei

Nou ik heb Sally lockhart op jou aanraden geleend, ben benieuwd of het leuk is....ben wel dol op kostuumdrama's

Groetjes Lydia