woensdag 11 februari 2009

De Archon trilogie


Enige tijd terug las ik de Archon trilogie: Het Orakel, De Archon en De Scarabee. En sinds die tijd bazuin ik overal rond dat je deze boeken gelezen moet hebben. Spannend, meeslepend met prachtige beschrijvingen van een wereld die, hoewel ontsproten aan de fantasie van de schrijfster, vele raakvlakken heeft met onze wereld. Dat is natuurlijk geen uniek gegeven. Thea Beckman beschreef met haar trilogie Kinderen van moeder aarde ook een fantasiewereld waarin we veel over onze eigen wereld kunnen leren.

Catherine Fisher baseerde zich voor deze super spannende trilogie op het oude Egypte en het oude Griekenland. Met elementen uit deze landen, hun geschiedenis en mythologie maakte ze een zelfverzonnen wereld die bestaat uit de haven, de Stad der Doden en het eiland. Op het eiland bevindt zich het beroemde Orakel, dat negen priesteressen heeft, allen met een eigen taak. De heerser hierover is de Archon, de god in een menselijke vorm. Hoofdpersonen zijn Mirany, één van de negen priesteressen die in het eerste deel op zoek gaat naar de nieuwe Archon, Seth, een klerk die werkt in de Stad der Doden, Oblek, een dikke zanger en Archon / Alexos een jongen van 10 jaar die de verpersoonlijking is van de God op aarde.

Naast de myhologische kenmerken hebben de boeken ook een sterke filosofische ondertoon. De boeken gaan over goed en kwaad, vertrouwen, jaloezie en macht. Je moet deze boeken niet onafhankelijk van elkaar lezen. gewoon beginnen met Het Orakel, daarna De Archon en tot slot De Scarabee en, tja, dan is helaas de koek op en rest je niets anders dan overal rond te bazuinen dat je deze boeken gelezen móet hebben!

Geen opmerkingen: