maandag 9 februari 2009

Privé-detective Bernie Gunther

Je moet het maar verzinnen: thrillers over een Duitse privé-detective in het Berlijn van voor en net na de 2e wereldoorlog. En dan nota bene geschreven door een Schot. Maar het werkt! De auteur Philip Kerr heeft uitgebreid historisch onderzoek gedaan en weet de sfeer van die heftige tijd uitstekend te treffen. Eigenlijk heel slim van Kerr want in die periode gebeuren natuurlijk dramatische zaken zoals de opkomst van het Nazibewind, de steeds erger wordende Jodenvervolging en het door de geallieerden bezette Berlijn. Genoeg materiaal voor spannende thrillers dus.

In De Berlijnse Trilogie zijn de eerste drie boeken met als hoofdpersoon Bernie Gunther gebundeld. Ex-politieman Bernie Gunther is privé-detective gespecialiseerd in het opsporen van vermiste personen en daar zijn er genoeg van in Nazi Duitsland. Hij heeft de schurft aan de Nazi’s maar door zijn werk krijg hij onvermijdelijk met ze te maken. Kerr zegt in een interview:

"Bernie Gunther blijft me fascineren omdat het een goede Duitser was. Verworpen door de nieuwe Nazi-maatschappij moet hij zien te overleven. Daarbij moet Bernie onvermijdelijk zijn handen vies maken. Heerlijk om een karakter te creëren dat de grenzen van zijn morele bewustzijn opzoekt."

Na de eerste drie thrillers bleef het 15 jaar stil rond Bernie Gunther. Maar onlangs zijn er weer 2 nieuwe boeken in de serie verschenen: De een van de ander (2007) en Een stille vlam (2008). Beide boeken werden zeer goed ontvangen. Maar begin eerst maar eens met
De Berlijnse Trilogie!

Geen opmerkingen: