vrijdag 9 april 2010

Huil mij een rivier...

Opeens viel het me op: er zijn veel nummers geschreven over rivieren. Van een 'reisje langs de rijn' tot heftige vergelijkingen met tranendalen. Maar wat ik me wel afvraag: zijn er ook Nederlandstalige nummers die gaan over het mee laten voeren door de stroom? En hoe vertaal je in hemelsnaam 'cry me a river'? Tot zo'n gezellig deuntje over een pleziertochtje zijn we wel in staat, maar heeft iemand al eens een ballade geschreven over een rivier als metafoor voor je gevoelsleven?
Misschien zit ik er wel helemaal naast hoor, en ken ik gewoon de goeie muziek niet. Bij het zoeken in onze catalogus stuit ik al wel vrij snel op crematie-, uitvaart- en begrafenismuziek.. Dat zegt natuurlijk wel wat. Maar hebben we echte klassiekers? Ik weet het niet.
Dus roep ik graag uw hulp in! Want u kent ze natuurlijk wel, toch? Ik streef naar een Nederlandstalige top 10 van nummers over rivieren (waarbij het bovengenoemde 'reisje' uitgesloten wordt van deelname, dat snapt u  wel).
Gaat het ons lukken? Ik wacht in spanning af..
Om alvast een beetje in de sfeer te komen een willekeurige greep uit Engelstalig repertoire:



Zoek op 'rivier' in onze catalogus (en klik eens verder in de rechterkolom, je komt leuke dingen tegen...)

4 opmerkingen:

De Eeuwige Bron zei

Ik moest aan een nummer denken van Paul de Leeuw http://www.musicfrom.nl/songteksten/leeuw,_paul_de/de_steen.html

Erwin zei

Da's inderdaad een mooie tekst, sofie! Ze zijn er dus wel, die nummers.. Wie volgt?

Jannie zei

Als ik de link van sofie volg kom ik bij een heel lijstje van nummers van Paul de Leeuw.
Ik hoop dat Sofie niet het nummer van Bram
Vermeulen noemde, De Steen."Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde"
Kan iedereen nu eens goed in zijn oren knopen dat dat nummer van Bram is en niet van Paul de Leeuw!!! Bij deze dus ook mijn bijdrage aan de lijst over rivieren.

Erwin zei

@Jannie: Tja, Paul de Leeuw heeft veel gezongen, maar vooral veel van anderen... Bedankt voor de aanvulling! En ik ga op zoek naar de versie van Bram Vermeulen..